Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Intervju med Pontus Kozan

Hemsidan tar pulsen på Skånelaget Flickor 16 distriktslagskapten Pontus Kozan. Pontus som gör sitt första uppdrag som ledare inom distriktslagsverksamheten började som kapten för Flickor 16 födda 2006, men har numera även tagit över 05:orna som ju fick sitt SDF-SM uppskjutet pga pandemin.

 

Om vi börjarmed laget för tjejerna födda 2005. Ni har spelat en träningsmatch och SDF-SM börjar närma sig (spelas 3 – 6 november i Umeå), hur ser de närmsta förberedelserna ut?

Nästa vecka kommer vi att träffas igen för både träning och match mot Kävlinge där tanken är att utveckla de offensiva bitarna. Utöver den matchen väntar ett antal träningar där vi får möjligheten att finslipa detaljer för att vara förberedda den 3 november när allvaret börjar.

Du hoppade ju in som distriktlagskapten med kort varsel när fd ledarstaben inte kunde fullfölja sitt uppdrag pga att SDF-SM flyttade från januari till november. Har du börjat lära känna spelarna och kan du beskriva laget?

Ja det blev en utmaning att bygga en helt ny ledarstab med kort varsel. Jag är oerhört nöjd med att får med Anna Nilsson och Sandra Stark Jönsson på denna resa. Vi tog ett tidigt möte i juni när det blev klart där vi tillsammans bestämde spelidé och principer som Skånelaget Flickor 05 ska stå för. Spelarna är väldigt öppna och det var lätt för mig som ny kapten att börja bygga relationer. Relationer är A och O för att kunna prestera under SDF-SM enligt mitt tycke. Spelartruppen skulle jag beskriva som oerhört sammansvetsad och målmedveten vilket underlättar mitt arbete. Vi har ett starkt kollektiv med individuella spetskvalitéer som jag tror kan överraska de flesta. 

SDF-SM skulle ju ha spelats i början av januari men spelas tio månader senare, på vilket sätt tror du den tiden har utvecklat laget och spelarna.  

Givetvis är 10 månader väldigt mycket tid där tjejerna har fått möjligheten att mogna och bygga på sig en mängd erfarenhet. På sista tiden har vi spelare som konkurrera på allvar i SSL och vi har många spelare som har tongivande roller i sina klubblag. Väntan på SM gör att jag känner att laget har utvecklat en ännu starkare gemenskap vilket blir viktigt när matcher ska avgöras i SM.

Parallellt med att du är mitt uppe i de sista förberedelserna med 05:orna så är även processen med att nominera Skånelaget för Flickor 16 födda 2006 i full gång. Kan du berätta något om de samlingar ni hitintills har haft?

Ja det är väldigt mycket innebandy just nu vilket är oerhört kul. Flickor 06 blir det en annan process än med 05:orna. Från första samlingen i maj till den senaste i augusti har det hänt massor och många spelare har tagit stora steg. Målvaktssidan ser oerhört ljus ut i framtiden för Skåne. Skulle säga att alla fem målvakter hade jag känt mig bekväm med att ställa i målet i början av januari. Det är även kul att det är en stor konkurrens bland utespelarna också där det verkligen är viktigt att prestera på träningarna för att får representera Skånes färger i SDF-SM. Samlingarna har varit givande där det varit olika teman för varje samling där tjejerna fått ta del av teori och kunna omsätta detta till praktik. Här förtjänar tjejerna en stor eloge. 

Ser du några skillnader i laget för 05:orn jämfört med det för 06:orna som är på väg att utkristallisera sig

Det är mest detaljer som skiljer. Den stora skillnaden i spelet är framför allt det fysiska spelet och hur kroppen används i närkampsspelet. Här är 05:orna längre fram och något 06:orna måste utveckla. Flickor 06 har också en utmaning att inte spelat på seniornivå tidigare där det kan blir lite mycket ”finlir” på mittplan. Annars tycker jag det finns mycket spets i bägge trupperna där erfarenheten är den största skillnaden mellan de olika ”lagen”.

Med två SDF-SM på knappt två månader så har du en intensiv period framför dig. Kan du sia lite om vad som väntar er och vilka de största hoten är?

Det som väntar oss framöver en tid som tjejerna har väntat med spänning på i 10 månader. Det väntar en intensiv vecka med resa och matchande i UMEÅ. Vi har en glädje i truppen och en sammanhållning som kommer vara vägledande. Jag tror att under det första SDF-SM blir den största utmaningen att hitta en belastning som tjejerna klarar av. Vi har några tjejer som varit skadade och här måste vi hittar en balans för att inte köra slut på spelartruppen. Utöver det lägger vi stort fokus på det som vi själva kan påverka, förberedelser och vårt eget spel. Sätter vi förberedelserna och vårt eget spel som mot framför allt IBK Lund med spets från SSL att vi kan prestera mot riktigt bra lag! Kan vi göra dessa prestationer i SDF-SM kan vi mycket väl utmana om medalj. Vi ska under de närmsta samlingarna sätta en målsättning med SDF-SM. 

Med flickor 06 är vi i ett annat läge där vi fortsatt har mycket förberedelsetid (4 månader). Vi ska bygga en trupp med olika egenskaper som vi tror kan vara vägvinnande i avgörande matcher. Det är en stor trupp just nu med många duktiga tjejer. Utmaningen blir för oss i ledarstaben att sätta den trupp som vi tror kommer kunna vinna en eventuell final i januari. Oavsett vilka som står på innebandyplanen i Nyköping/Oxelösund i januari kommer vi ha 18 spelare som kommer att ge allt för att plocka med sig den ädlaste medaljen hem till Skåne!

 

Vi tackar Pontus för pratstunden och önskar stort lycka till på resan.

 

Fotograf: Patrik Palm 

 

short_text    Publicerat av Mikael Jeppsson 2022-09-08, kl 09:52