Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Svenska Cupens inträdande

Om Svensk Innebandy

Den 31a oktober 2020 publicerades en nyhet om att Svenska Cupen gör entré i Svensk Innebandy. Läs mer nedan. Svenska Cupen är i full gång och finalen spelas i samband med det faktiska firandet och Svensk Innebandys fyrtionde födelsedag.

Läs mer om Svenska Cupen här.

Nästa år, 7 november 2021, fyller Svensk Innebandy 40 år. Med anledning av att det är ett jubileumsår presenteras en ny tävling under 2021/22 i Svenska Innebandyförbundets regi: Svenska Cupen!
Lag på alla nivåer på dam- och herrsidan kommer att kunna tävla om att utses till svensk cupmästare.
– Vi höjer statusen på distriktsmästerskap, ger möjligheter till ”David mot Goliat”-matcher och öppnar chansen för spel i Europa, säger Svensk Innebandys generalsekreterare Mikael Ahlerup.

Svenska Cupen införs säsongen 2021/22. Upplägget innebär i första hand att vinnarna i distriktsmästerskap kvalificerar sig till Svenska Cupen.

– I dessa tider känns det extra roligt att presentera en rolig nyhet som ska utveckla innebandyn.
Ett syfte med tävlingen är att involvera hela innebandysverige. Det gör vi nu genom att höja statusen för distriktsmästerskapen och för samtliga deltagande föreningar som får något helt nytt att tävla om då vinnaren får en plats i Svenska Cupen. Det kommer ge möjligheter till mer publik inom distriktets tävling, vilket är en viktig aspekt för att lyfta innebandyn i hela Sverige, säger Svensk Innebandys generalsekreterare Mikael Ahlerup.

Samtliga lag i Svenska Superligan, samt de åtta lag på dam- och herrsidan som kvalar upp till SSL, är direktkvalificerade till Svenska Cupen. Det innebär att DM-vinnare med stor sannolikhet kan få möta SSL-lag när de väl kvalificerar sig.

– Vi höjer statusen på distriktsmästerskap, ger möjligheter till ”David mot Goliat”-matcher och öppnar chansen för spel i Europa, säger Svensk Innebandys generalsekreterare Mikael Ahlerup.

Matcherna spelas antingen i enkel- eller dubbelmöten. Finalerna avgörs i samband med Svensk Innebandys planerade 40-årsjubileumsfest hösten 2021.
Vinnarna på dam- respektive herrsidan tilldelas samma prispengar och tar även en av två svenska platser i det nya formatet av Champions Cup, som planeras att starta 2022/23 och som är innebandyns klubblags-VM.

– Vi är övertygade om att det här kommer bli en morot för till exempel lag i Allsvenskan, som inte är direktkvalificerade, att ställa upp i DM och få fightas om en plats i Svenska Cupen och Champions Cup. Teoretiskt skulle alltså en förening från en låg division i ett distrikt kunna ta sig hela vägen till Europa. Det är en kittlande tanke för många lag och vi hoppas naturligtvis på en del skrällar i de inledande omgångarna, säger Mikael Ahlerup.

Svenska Cupens tävlingsupplägg beslutas av Tävlingskongressen 29 november.