Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

VM-silver för herrlandslaget

Det var fullsatt i Hartwall Arena, 13 276 åskådare, när VM-finalen avgjordes i ett känslostarkt och prestigefyllt möte mellan Sverige och Finland. Värdnationen Finland vann med 6-2 och försvarade därmed världsmästartiteln från 2008.

Finalen var en fartfylld match fylld med känslor och det var stort tryck i den fullsatta hallen.

- Det var precis som vi förutspådde. Det var ett fantastiskt världsmästerskap och man är lyckligt lottad som får uppleva det här, även om det var guldet vi ville ha. Men vi ger inte upp, säger lagkaptenen Karl-Johan Nilsson efter finalförlusten.

Redan i det första bytet sköt Fredrik Djurling i stolpen för Sverige, men annars var den första perioden i finsk favör och laget hade också 2-0 efter den första akten. Bollen studsade något turligt till Mika Kohonen som kunde vispa in 1-0 och en svensk felpassning föranledde Mikael Järvis 2-0-mål.

"Just nu är Finland bäst i världen"

Karl-Johan Nilsson, herrlandslaget

I den andra perioden flyttade Sverige upp spelet och tog över taktpinnen, men hade svårt att skapa de klara chanserna samtidigt som Finland vände spelet snabbt och på det sättet skapade chanser. Den svenska reduceringen kom efter knappt åtta minuter, då Kim Nilsson drev runt målet och väggade med Karl-Johan Nilsson innan han satte bollen.

Det kändes som att Sverige var på väg att ta över, men då kom Finlands 3-1 efter en rörig situation framför mål där Mika Kohonen till slut kunde slå in bollen vid den bortre stolpen. Finland hade också ett power play i slutminuterna, men Sverige redde upp det, och hade också en bra kontringschans genom Mattias Helgesson.

- Jag tycker att vi står upp i 60 minuter och vi har lägen som vi måste sätta dit. Istället sätter Finland 3-1 när vi vuxit in i matchen och sedan får de psykologiskt viktiga 4-1 i början av den sista perioden, säger Karl-Johan Nilsson.

Ja, Finlands utdelning kom istället i början av den sista perioden. Efter två och en halv minut gjorde Rickie Hyvärinen 4-1 och mindre än tre minuter senare kom också 5-1 genom Mikko Kohonen.

Sverige reducerade till 2-5 genom All Star Team-backen Rasmus Sundstedt i power play. Sverige tog en timeout med knappt tre minuter kvar och spelade sedan utan målvakt, men lyckades inte forcera in något mer mål utan förlorade till slut med 6-2.

- Just nu är Finland bäst i världen, något annat kan man inte säga, säger Karl-Johan Nilsson.

Matchfakta

Finland - Sverige 6-2 (2-0, 1-1, 3-1)

Första perioden
1-0 (05:19) Mika Kohonen (Tero Tiitu)
2-0 (06:15) Mikael Järvi

Andra perioden
2-1 (27:39) Kim Nilsson (Karl-Johan Nilsson)

3-1 (34:55) Mika Kohonen (Jouni Vehkaoja)

Tredje perioden
4-1 (42:31) Rickie Hyvärinen (Mika Savolainen)

5-1 (45:11) Mikko Kohonen (Harri Forsten)
5-2 (52:34) Rasmus Sundstedt (Magnus Svensson)
6-2 (58:43) Lassi Vänttinen (Rickie Hyvärinen)

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55