Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

”Vi får inte bli nöjda”

Innebandyns jämställdhetsutbildning Fifty/Fifty lanserades hösten 2019. I dagsläget är mer än 150 föreningar och förbund registrerade. Men än är det en bit kvar till målet på 200 föreningar. 
 
Vi har tre ambassadörer från SSL dam för jämställdhetsutbildningen Fifty/Fifty som fått svara på tre frågor om just jämställdhet. Fråga ett kan du läsa om här.

Den andra frågan vi ställde till ambassadörerna var “Hur upplever du jämställdheten inom innebandyn?” 
 
Cornelia Fjellstedt, Thorengruppen 
– Min upplevelse av jämställdhet inom innebandyn tycker jag är god. Dels från ung ålder. Jag började spela med killar när jag var liten och upplevde aldrig att jag var mindre värd på något sätt. Utan alla var där för samma sak, för att vi älskade att spela innebandy. För mig är det väldigt skönt att ha den bakgrunden, att jag vet att jag behandlades lika som killarna jag spelade med. Sen vet jag att det inte alltid är fallet, i alla idrotter eller i alla lag. Det är något som är otroligt viktigt att börja med redan från start. Oavsett idrott och oavsett bakgrund så ska vi behandlas lika och få samma förutsättningar. Just förutsättningar är något som jag tycker just innebandyn är väldigt duktig på. I landslaget får vi samma ersättning oavsett vilka vi spelar för, herr- eller damlandslaget. Så för mig har upplevelsen varit god inom innebandyn men det är ju något som alltid kan bli bättre. Just en sak, som med löner, vet vi ju de flesta av oss att det kanske inte är jämställt på alla ställen. Men det är någonting jag tycker att det kämpas väldigt aktivt för. Det kommer in exempelvis fler kvinnor, i styrelser, som vill göra sin röst hörd och kämpa både för herrarnas och damernas rätt. Så på många sätt tycker jag att det finns hela tiden en vilja att komma framåt, att försöka få det jämställt, fifty/fifty, och att förutsättningar såsom halltider, material, resor och sådant blir mycket bättre. Det tycker jag att jag ser i alla lag och det kan jag höra också med de landslagsspelare som jag spelar med i landslaget, att det börjar verkligen att bli mer jämställt. 
 
Ida Sundberg, Pixbo Wallenstam 
– Jag tycker ändå att innebandyn är en av de sporter som har kommit ganska långt i det här arbetet och det är något vi ska vara stolta över. Samtidigt som vi inte får bli nöjda och sluta arbeta. För jag vet till exempel att även om vi lägger ner precis samma hårda jobb och tid så skiljer det fortfarande ganska mycket mellan till exempel ersättningarna i SSL dam och herr. Och det är något jag tycker vi ska jobba mot att den skillnaden ska minska. 
 
Klara Molin, Sirius 
– Jag tycker att det är väldigt bra med jämställdheten i min innebandyvardag. Det jobbas väldigt mycket med den frågan. Att vi ska ha samma förutsättningar, både män och kvinnor. Det är väl därför man spelar i den här föreningen, för att den utvecklas framåt. Sen tror jag att det beror nog på vilken förening man spelar i, hur jämställdheten ser ut. Men det känns också som att innebandyn i Sverige har kommit väldigt långt jämfört med många andra sporter just med den frågan.   
  
Svensk Innebandys instagramkonto kan du under nio veckor se klipp där våra ambassadörer berättar om sin syn på jämställdhet. 

Läs mer om Fifty/Fifty och registrera er här.

short_text    Publicerat av Lisa Eskils 2021-09-28, kl 09:34