Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Världens bästa spelare utsedda

För 15:e året i rad har världens bästa innebandyspelare utsetts, och det är dubbelt Sverige i topp. Pristagare är Emil Johansson (Sverige & IBF Falun) och Anna Wijk (Sverige & KAIS Mora IF).

Innebandymagazinet utser varje år tillsammans med förbundskaptener och internationell innebandymedia världens bästa spelare och i år har priserna gått till IBF Faluns och svenska landslagets back Emil Johansson, som tar emot priset för första gången. Det är också första gången någonsin som en back får priset.
-  Det känns riktigt roligt, det är det finaste individuella priset man kan vinna och det var det enda som jag saknade så det känns jäkligt mäktigt, säger Emil Johansson i ett pressmeddelande från Innebandymagazinet.

Motivering: 
Emil Johansson har varit en av Faluns ledande stjärnor i flera år och en stor anledning till topplagets framgångar. Sedan sin ankomst till Falun har han vuxit till en ledare både på och utanför planen och blir fortfarande bättre och bättre för varje säsong som går. På laguppställningen står Emil Johansson för det mesta uppställd som back, men den tekniska hybriden har med sina snabba fötter och sin enorma blick för spelet en tendens att röra sig över stora ytor och kan lika gärna peta in en boll framför motståndarnas mål som att han försvarar egen målbur. Även om titlarna uteblev för Johansson under 2019 så lovordades han mycket för sitt kompletta spel, både offensivt och defensivt.

På damsidan går utmärkelsen till KAIS Mora IF:s och svenska landslagets center Anna Wijk. Det är fjärde gången som 28-åringen utses till bäst i världen.
- Det känns jättestort och jättekul så klart med tanke på att jag fått det förut men inte de senaste säsongerna. Det är ju ett bevis på att jag gjort något bra det senaste året, säger Anna Wijk i ett pressmeddelande från Innebandymagazinet.

Motivering: 
Passningsgeniet har haft ännu ett fantastiskt år. 2019 tog hon sitt KAIS Mora till ännu en SM-final och med svenska landslaget tog hon sitt sjätte VM-guld. I VM-finalen mot Schweiz var hon den avgörande skillnaden när hon vackert passade fram till Johanna Hultgrens mål i sudden death och blev samtidigt först i världen med att vinna sex raka VM-guld. Under året som gått har Wijk även suddat ut flertalet rekord och därmed skrivit in sig i historieböckerna på nytt. Flest poäng genom alla tider i SSL och flest poäng poäng genom alla tider i VM är bara två av rekorden som Wijk slog. Anna Wijk har en unik speluppfattning och producerar alltid många poäng, samtidigt som hon har en unik förmåga att höja alla spelare som hon spelar tillsammans med i både lands- och klubblag.

Världens bästa spelare genom tiderna  
Herr
2005: Mika Kohonen, Finland
2006: Anders Hellgård, Sverige
2007: Anders Hellgård, Sverige
2008: Magnus Svensson, Sverige
2009: Mika Kohonen, Finland
2010: Mika Kohonen, Finland
2011: Mika Kohonen, Finland
2012: Mika Kohonen, Finland
2013: Rasmus Enström, Sverige
2014: Kim Nilsson, Sverige
2015: Rasmus Enström, Sverige
2016: Alexander Galante Carlström, Sverige
2017: Alexander Galante Carlström, Sverige
2018: Eero Kosonen, Finland
2019: Emil Johansson, Sverige

Dam
2007: Karolina Widar, Sverige

2008: Simone Berner, Schweiz
2009: Karolina Widar, Sverige
2010: Hermine Dahlerus, Sverige
2011: Emelie Lindström, Sverige
2012: Emelie Lindström, Sverige
2013: Emelie Lindström, Sverige
2014: Anna Wijk, Sverige
2015: Anna Wijk, Sverige
2016: Anna Wijk, Sverige
2017: Veera Kauppi, Finland
2018: Veera Kauppi, Finland
2019: Anna Wijk, Sverige

short_text    Publicerat av Veronica Köhler 2020-10-06, kl 11:56