Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Sverige klart för final efter holmgång

Semifinalen mot Tjeckien blev en riktig holmgång för Sverige, men till slut så kunde svenskarna vinna med 7-5 och ta sig till final i U19-VM.

Det var en jämn match rakt igenom, även om Sverige hela tiden var i förarsätet målmässigt. I början av den andra perioden sköt backen Daniel Thorsson 3-1, och sedan följdes lagen åt till 6-4.

Så fort Tjeckien reducerade den svenska ledningen till ett mål svarade Sverige inom loppet av en minut, något som var mentalt knäckande för tjeckerna i mittperioden.

– Vi lyckas få till en del kombinationer på spelvändningar där vi trycker in bollen. Alla mål är psykologiska, men visst är det skönt att hela tiden ta en ny tvåmålsledning när de börjar knapra in. Man brukar säga att man är som mest sårbar när man har gjort mål, och det är Tjeckien ett bevis på idag, säger assisterande förbundskaptenen Peter Wallin.

Tjeckien använde Sveriges medicin för att göra mål, det vill säga spela aggressivt högt upp i banan och vinna bollen trots att Sverige hade den i sin ägo.

"Vi är i final och det var ett av målen när vi åkte hit"

Peter Wallin, assisterande förbundskapten U19-herrlandslaget

– Vi är inte tillräckligt aggressiva i vårt spel, och kommer inte till i markeringarna. Vi kommer kanske inte riktigt upp i den nivån som vi kan, men samtidigt är Tjeckien riktigt bra. Det här är det bästa laget vi har mött på flera år, säger Wallin.

Sveriges 6-4-mål var en delikatess där Andreas Beckius utkast gick via crosspassningar mellan Tim Wiklund och Martin Andersson till en fristående Bobby Edberg.

Men i början av den tredje perioden sköt Tjeckien 5-6, och sista perioden blev nervös. Sverige hade två numerära överlägen där man inte lyckades avgöra – man kom knappt till skott.

– Jag tycker att vi blir lite stillastående, vi hotar inte. Vi har skapligt bolltempo men vi kommer inte i lägen, analyserar Wallin.

Men avgörandet kom. Henrik Stenberg vände bort sin back och frispelade lagkaptenen Kevin Lundgren som sköt 7-5 – och därmed blev Stenberg också historisk. Med sina 47 poäng är han nu U19-landslagets poängkung genom alla tider.

Det var en bonus under Sveriges väg mot finalen.

– Vi är jättenöjda över att vinna. Vi är i final och det var ett av målen när vi åkte hit, säger Wallin och berömmer Tjeckien.

– De spelar ett helt annat spel än vad de brukar, och vi får smaka på vår egen medicin. De gör en fantastiskt bra match.

Matchfakta

Sverige – Tjeckien 7-5 (2-1, 4-3, 1-1)

Första perioden: 1-0 (10:22) PP Mattias Ljunggren (Niklas Winroth); 2-0 (12:45) Henrik Stenberg (Niclas Eriksson); 2-1 (17:05) PP Milos Tyl (Martin Tokos)

Andra perioden: 3-1 (21:18) Daniel Thorsson; 3-2 (24:42) PP Milos Tyl (Jiri Juhanak); 4-2 (25:16) Victor Andersson (Wilmer Viinimäki); 4-3 (33:21) Milos Tyl (Vlastimil Princ); 5-3 (33:46) Jimmie Pettersson (Daniel Thorsson); 5-4 (34:51) Vlastimil Princ; 6-4 (35:57) Bobby Edberg (Martin Andersson)

Tredje perioden: 6-5 (43:22) Vlastimil Princ (Michal Pohdrasky); 7-5 (56:39) Kevin Lundgren (Henrik Stenberg)

Foto: Per Wiklund

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55