Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Sverige klara för final

Finland gjorde sin bästa match i VM-turneringen men det räckte ändå inte i semifinalen. Sverige kunde till slut vinna med 10-2 och är nu klara för final mot Schweiz.

Finland gjorde en strålande förstaperiod med ett antal kvalificerade målchanser, men det var Sverige som utnyttjade sina lägen.

Efter knappt fyra minuter slet sig Malin Dalbjer fri och rullade in 1-0 med en backhand och efter drygt 14 minuter gjorde Emelie Lindström en lång och kylig dragning innan hon tryckte in 2-0 med sitt 16: e mål i turneringen.

Finland, som hade en boll i ribban och en boll i utsidan av stolpen, reducerade med dryga minuten kvar av den första perioden, men med 32 sekunder kvar kom Sveriges viktiga 3-1 genom Karolina Widar. Men 3-1 till Sverige var smickrande efter den första perioden.

– Det var väldigt många lägen vi släppte till den här gången och vi hade problem i sorteringen i försvaret. De gick hårt på mål. Vi ger bort bollen till dem alldeles för enkelt, och det är därför de kan gå på det här spelsystemet, vi hetsade iväg lite för mycket, säger förbundskaptenen Jan-Erik Vaara som håller med om att det var jämnt chansmässigt.

– Det var jämnt fördelat och Hanna Pettersson gjorde det bra i målet.

"Vi malde sakta men säkert sönder dem"

Jan Erik Vaara, förbundskapten damlandslaget

I den andra perioden blev spelet betydligt mer tillknäppt och Sverige började mala sönder Finland.

– Jag sjöng en lite vaggvisa för dem i andra periodpausen och då kände de sig mer behagliga i magen och fick in en ny trygghet, säger Vaara.

Efter halva den andra perioden slog lagkaptenen Karolina Widar till igen genom att trycka in 4-1 efter ett effektivt frislag, och det målet mer eller mindre avgjorde matchen.

– Det målet var mycket viktigt att få. Jag kände på mig att det skulle komma, vi malde sakta men säkert sönder dem, och till slut lossnade det också, menar Vaara.

Med minuten kvar att spela av mittperioden kom också 5-1 genom Malin Eriksson och åtta sekunder in på den tredje perioden slog Hermine Dahlerus in 6-1. Då var det definitivt ridå Finland.

Sverige vann den sista perioden med totalt 5-1. Det avslutande målet av Sara Kristoffersson var innebandypoesi då hon först drog en back och sedan målvakten innan hon vackert lade in 10-2-målet med 21 sekunder kvar att spela.

– Att vi jobbar så hårt och hjälper varandra tycker jag är det avgörande, säger Jan-Erik Vaara som nu laddar för final mot Schweiz under söndagen.

– Det ska bli roligt. De spelar en fin och nätt innebandy och är i toppform. Det kommer att bli en riktigt, riktigt intressant match. I en final om 60 minuter kan vad som helst hända.

Foto: IFF

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55