Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Svenska domarparet som dömer under VM i Uppsala

Det är inte bara det svenska damlandslaget som är Sveriges representanter på planen under VM i Uppsala, även på domarsidan så är Sverige representerat. Olle Eliasson och Jörgen Andersson är ett av sju domarpar på plats i IFU Arena – och för båda två så är det väldigt ärofyllt att få chansen att döma ett VM på hemmaplan. 

Under VM i Uppsala så får sju domarpar chansen att döma mästerskapet på plats i IFU Arena. Från Sveriges del så är SSL-domarna Olle Eliasson och Jörgen Andersson uttagna för att se till att matcherna blir så rättvisa och välspelade som möjligt. 

Och både Eliasson och Andersson trivs väldigt bra med att döma på den högsta internationella nivån – och inte minst ett VM på hemmaplan. 

– Det är en fantastisk upplevelse att få döma ett VM i Sverige på hemmaplan. Det är en stor ära att ha blivit uttagen här, säger Jörgen Andersson. 

– Det är en ära att få vara här och representera Sverige på hemmaplan. Det är få förunnat att få döma ett VM på hemmaplan, så det är jätteroligt, säger Olle Eliasson. 

Till vardags så kan publiken och spelarna se Olle Eliasson och Jörgen Andersson i Svenska Superligan. Men att nu döma internationellt har sina skillnader, berättar Eliasson. 

– Det är några saker som skiljer. Framförallt det som kanske sticker ut mest  är språket. Även om det finns några spelare i lagen som kan svenska så ska vi prata på engelska. Kommunikationen under match, allt sånt ska se på engelska och det kommer inte per automatik. Så det är en stor omställning från vardagen i SSL, säger Eliasson och fortsätter:

– Sen är det blandad kvalité på lagen. Utan att på något sätt prata ner de lägre rankade nationerna så är det stor skillnad. Det blir stora siffror i många matcher och det gäller för oss domare att hålla fokus i 60 minuter trots att det kanske står 15-0. Det är också en utmaning i sig, det är väldigt sällan som det händer i SSL. 

Jörgen Andersson och Olle Eliasson blev så sent som i våras utsedda till årets domarpar i SSL Dam och fanns även med när U19-VM i Uppsala genomfördes tidigare i år. Att fortsätta döma internationellt är ett stort mål för det rutinerade domarparet som redan nu har nästa målsättning tydligt klarlagd framför sig. 

– Vi ser några år framåt och vi vill såklart uppleva fler VM. Om två år är det i Singapore och det blir vårt nästa mål utöver det här. Så vi har saker som vi hoppas på och ser fram emot, säger Jörgen Andersson. 

Att döma ett VM innebär också att Eliasson och Andersson får chansen till ett internationellt utbyte med de andra domarparen – men även med domarobservatörer från andra länder. 

– Vi är sju domarpar här från olika nationer. Det är vi från Sverige, två finska par, två tjeckiska par, ett schweiziskt par och ett par från Singapore. Där ser man att det är sex av sju par från de fyra stora nationerna och det skiljer sig en del där men inte jättemycket. Däremot Singapore ligger en bit efter utvecklingsmässigt. Det är jätteintressant för oss att få höra deras upplevelser och minst lika intressant för dem att få höra våra också, berättar Olle Eliasson.

Varje kväll när matcherna är färdigspelade så har domarparen ett domarmöte där man går igenom gångna och kommande matcher. Under VM i Uppsala så finns det även fyra domarobservatörer på plats från Norge, Sverige, Finland och Tjeckien – och att ha domarobservatörer från andra länder på plats som kan dela sina tankar är intressant, berättar Eliasson. 

  De kommer med olika infallsvinklar från sina respektive länder och ligor. För oss som är domare i Sverige så vet vi vad det trycks på i Sverige men vi vet inte vad det trycks på i Tjeckien eller Finland eller liknande. Så för oss blir det jätteintressant att höra det. 

– Sen ser man varandras matcher och ger feedback hela tiden. Det är intressant för det är samma sport men det kan skilja en hel del i tänk och så där. Sen har IFF en playbook som är grundmallen för allting och det är den vi ska förhålla oss till, men det är intressant att få infallsvinklar från alla fyra länders observatörer som är här plus övriga domare, avslutar Eliasson. 

short_text    Publicerat av Ludvig Gustavsson 2021-12-04, kl 08:54