Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Svenska domarparet dömer under The World Games

I sommar avgörs The World Games I Birmingham, USA. Flertalet olika sporter är representerade på plats där herrlandslaget ska jaga nya framgångar inom innebandydelen. Förutom herrlandslaget så har Sverige även representation på domarsidan i form av rutinerade domarparet Thomas Andersson och Rickard Wissman.
– Det ska bli fantastiskt roligt, säger Thomas Andersson.

The World Games, TWG, är ett återkommande multisportevent där flertalet olika sporter genomförs under ett och samma evenemang. 8-12 juli är det dags för innebandyn att dra igång under TWG och herrlandslaget är då på plats för att jaga nya framgångar.

Förutom herrlandslaget så är även det svenska domarparet Thomas Andersson och Rickard Wissman på plats i Birmingham då duon får chansen att döma under mästerskapet. Andersson och Wissman är två rutinerade namn inom domarkåren och paret syns ofta i SSL eller i internationella sammanhang. Men just World Games blir en ny bekantskap för Andersson och Wissman. 

– World Games är den enda turneringen som vi inte har dömt. Vi föll på hårsmånen 2017 men då fick Glenn(Boström) och Håkan(Söderman) åka istället, så det ska bli fantastiskt roligt. Sen ska det bli roligt att se innebandyn i ett multievent. Det kommer att bli kort och intensivt men roligt, säger Thomas Andersson.


Thomas Andersson. Foto: Per Wiklund.

Totalt är det fyra stycken domarpar som får chansen att döma innebandy under World Games i Birmingham. Förutom Thomas Andersson och Rickard Wissman från Sverige så finns det även domarpar från Schweiz, Finland och Lettland på plats för att skipa rättvisa. 

För Andersson och Wissman blir det nya mästerskapet en ny form av utmaning där det handlar om att kontinuerligt leverera på den högsta nivån under några få intensiva dagar. 

– Det är roligt med det här i form av att det är så tajt, det är bara några få dagar som det körs. Om du tänker på ett VM eller ett slutspel så är det utsträckt men här är det bara att gå in och leverera direkt från start.

– Såklart så har vi även utmaningen med det geografiska läget för så länge Sverige går bra så har vi en blocker inför en eventuell final. Men utmaningen är att vara redo inför varje match. 

På plats under World Games kommer domarna att få kontinuerlig feedback och uppdragen levererade på en daglig basis. 

– IFF (Internationella Innebandyförbundet) kommer att ha en head of referees där som ger oss våra nomineringar på daglig basis. Det gäller att hela tiden ladda om och vara redo för nästa match.

Just USA och innebandyn i USA är inga främlingar för Thomas Andersson. När den här intervjun genomförs med den rutinerade domaren så befinner han sig i just USA där han bara några dagar senare ska döma i den inhemska ligan. Och förutom att döma så har Andersson varit med och hjälpt till med flera saker när det gäller amerikansk innebandy. 

– Jag har personligen varit med och hjälpt USA med två saker. Det ena är att sätta en organisation och det andra är att få internationella domare. Och deras internationella domarpar, Sean och Vince, var med och dömde i VM-kvalet i Italien senast vilket var första gången som USA har haft internationella domare. Det tycker jag är väldigt roligt. 


Rickard Wissman. Foto: Per Wiklund.

Hur kommer du och din kollega Rickard Wissman att förbereda er inför det här äventyret?

– USA är fantastiskt på många sätt. Jag har varit där i år och jobbat i fyra veckor redan men i USA så finns inte de här TUC-kexen med svartpeppar som vi brukar äta. Så vi kommer att behöva ta med oss lite mer saker än vanligt. 

– I övrigt så är det en längre resa att ta sig dit. Det blir viktigt att ta hand om kroppen och att mentalt vara med. Juni-juli brukar inte vara när det ska vara som hetast utan det här är off-season egentligen. Men jag är inne i det redan så jag får försöka hjälpa Wissman att komma upp i fokus nu under veckorna som kommer. Samtidigt som vi ska uppdatera oss på den nya regelboken som vi ska hantera, men det ska bli väldigt roligt. Det blir en längre säsong helt enkelt. 

Det är också en stolt Thomas Andersson som berättar om äran att få åka iväg och representera Sverige och Svensk Innebandy.

– Det är fantastiskt att vara iväg. Varje gång som vi är iväg så är vi representanter av Sverige vilket är otroligt kul. Det här är landslaget för oss och vi är stolta och glada över att få göra det här. 

– Sen blir det en fantastisk bubbla som vi kommer att hänga i tillsammans med andra sporter. Bara en sån sak som att få kolla på sumobrottning - det kan vi få kolla på och jag har aldrig tidigare sett det. Så det kommer jag att försöka prioritera att göra, avslutar Andersson med ett skratt.

Läs mer om Sveriges trupp till The World Games här. 

short_text    Publicerat av Ludvig Gustavsson 2022-06-30, kl 08:35