Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Svensk Innebandys arbete för en schysst sport

Idag släpptes Friends idrottsrapport om trakasserier, kränkningar och mobbning inom idrotten. Och det är till många delar dyster läsning. Bland annat framkommer att var fjärde (26%) uppger att de blivit utsatta för kränkningar av ett annat barn eller ungdom det senaste året.
– Det här är en tydlig signal att vi måste fortsätta med vårt arbete, och göra mer. Vi har alla ett stort ansvar att jobba för en sport fri från trakasserier, kränkningar och mobbning, säger Hanna Wiklund, barn och ungdomsansvarig på Svensk Innebandy.

Barnrättsorganisationen Friends har under hösten undersökt tryggheten bland idrottsutövande barn. Undersökningen ”Inte kul, men det får man tåla!” visar att var tionde barn kränks av en vuxen i sin idrott och att var femte rapporterar inte då de har blivit kränkta.

Idrotten ska vara en plats där barn trivs och vågar utvecklas och Svensk Innebandy har arbetat länge med att skapa en schyst miljö. Ett bra hallklimat är en av förutsättningarna för att vi ska trivas och ha kul tillsammans när vi spelar innebandy, gör aktiviteter med laget eller vistas i idrottshallar. Därför har Pantamera, tillsammans med Svensk Innebandy, aktiva inom idrotten och Friends tagit fram ett material som syftar till att inspirera föreningarna i sitt arbete för en schysstare idrottsmiljö.

Idrottsrapporten som släpptes idag är dock en viktig signal att arbetet måste fortsätta, och trappas upp. Det säger Hanna Wiklund, barn och ungdomsansvarig på Svensk Innebandy.

– Det är superviktigt att alla som vill vara en del av innebandy kan känna sig trygga i sin verksamhet, innebandyn ska vara en säker plats och vi alla har ett ansvar och skyldighet att arbeta med detta, säger Hanna Wiklund.

*Rapporten Inte kul men det får man tåla! bygger på en undersökning genomförd av Novus på uppdrag av barnrättsorganisationen Friends. Novus har genomfört 1028 intervjuer med barn och unga (8–18 år) som är med i en idrottsförening.

Läs mer och ladda ned Friends undersökningen ”Inte kul, men det får man tåla!” här

Läs mer om Schysst Innebandy här.


Här kan du hitta mer innehåll, information och diskussionsunderlag:

vill.innebandy.se

friends.se

svenskidrott.se

inkluderandeidrott.se

Imorgon släpps också RF:s nya Riktlinjer för barn- och ungdomsidrott som vi kommer publicera här på Innebandy.se

short_text    Publicerat av Tero Marjamäki 2022-03-09, kl 16:23