Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Svensk domarobservatör på U19-VM i Uppsala

Den första september drar U19-VM i Uppsala äntligen igång. IFU Arena välkomnar spelare, ledare, domare och äntligen publik till U19-VM. På plats har Svensk Innebandy en domarobservatör, Nihada Cenanovic.

Hur länge har du jobbat med domarutveckling som coach osv?

- Jag började intressera mig för domarutveckling redan under min spelarkarriär och när jag gick NIU i Mora 1999. I Mora gick jag min första domarutbildning och insåg snart att domarrollen är mer komplex än vad många vill få det att verka. Det är inte regelbok och spelförståelse som är de enda förutsättningarna för att bli en bra domare. Det ligger hårt arbete bakom, bred kompetens inom många områden, inte minst inom ledarskap och hantering av såväl grupp som individ, säger Cenanovic och fortsätter:

- Efter avslutad spelkarriär, fortsatte jag att döma men dömningen blev åsidosatt pga studier och senare jobb som krävde mycket resande. 2012 blev jag kontaktad av SIBF som undrade om jag hade intresse av att leda ett projekt med damdomare i fokus. Jag hoppade på det tåget och i samband med det har jag fortsatt med domarcoachingen och här är jag nu.

Hur det funkar på ett mästerskap för de domaransvariga?

- Vi jobbar i team. Mika Saastamoinen är domaransvarig och vi jobbar väldigt intensivt innan, under och efter tävlingsdagarna. Vi försöker skapa de bästa förutsättningarna för domarna och agera som stöd med nödvändig information, tillsättning av matcher och vi rundar av tävlingsdagarna med gruppmöte där vi har utrymme att reflektera över dagen etc. Självfallet är utveckling och utbildning i fokus under hela mästerskapet

Hur skiljer det sig i nationella och internationella sammanhang?

- Internationella sammanhang brukar vara mer intensiva. Det är oftast en turnering där domarna är utsatta för andra yttre faktorer än vad domare blir i nationella sammanhang. SM-slutspel undantaget. Ett mästerskap som detta är en tävling även för domarna och vi coacher vill i slutändan göra en rättvis bedömning om vem som dömer sista matchen. Det gäller att se så många matcher som möjligt för att fatta det beslutet. Nationellt har vi domarcoacher mer tid att analysera och stötta domarna i både kort- och långsiktiga mål. 

Hur ser kommande säsong ut för dig?

- Förhoppningsvis blir det en säsong med öppna hallar och ett gäng coachuppdrag. Som domarcoach vill man också bygga på sin kunskapsbank och skapa nya erfarenheter. Utöver det träffa domare och coachkollegor som man bara sett över videomöte senaste tiden.

short_text    Publicerat av Lisa Eskils 2021-08-31, kl 14:00