Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Sara Kristoffersson invald i Hall of Fame

Hennes fantastiska klubbteknik gjorde henne svårfångad och många gånger ostoppbar. Med ett målsinne utöver det vanliga gjorde hon bland annat tre mål i VM-finalen i Fredrikshamn 2007, året då hon också vann poängligan i damernas elitserie. Nu är Sara Kristoffersson invald i Svensk Innebandys Hall of Fame.  
— Det känns otroligt häftigt och roligt och jag känner mig väldigt hedrad. De som är där idag har jag sett upp till när jag var yngre, säger Sara Kristoffersson.   

Allting började i hemstaden Kristinehamn när Sara Kristoffersson var sex år gammal. Då ville hon börja på ishockey, men då det inte fanns något lag så blev det innebandy istället. De första åren spelade hon med ett pojklag eftersom det inte fanns så många flicklag på den tiden. Den tidiga karriären fortsatte sedan med att hon började spela med ett några år äldre flicklag, för att sedan vid en tidig ålder börja spela i klubbens damlag. 

— När jag började spela fastnade jag direkt. Jag har alltid älskat att köra med klubba och boll, säger hon och fortsätter:   
— Jag kunde stå i timmar hemma och har nog förstört vartenda fönster på mamma och pappas hus när jag trixade med fotbollen, övade skott och dribblingar med klubba och boll.   

Under Kristofferssons tidiga karriär var det både fotboll och innebandy som gällde, men när hon var 15 började hon satsa fullt ut på innebandyn. Hon spelade då i Kristinehamn fram tills hon började gymnasiet, och var med och tog upp laget till elitserien säsongen innan hon bytte klubb. Det är ett av hennes finare minne från karriären.   

När Kristoffersson började gymnasiet blev den nya klubben Karlstad IBF och hon pendlade till och från Sundsta sporthall. Under den perioden var Madlen Karlsson och Jan-Erik Vaara tränare för laget.   

— Vaara kom in och han gjorde ganska stora förändringar rent spelmässigt med tuffare krav, men jag tyckte att det var skitkul att han förändrade lite. Det var också en rolig tid att spela i Sundsta sporthall eftersom det var parkett vilket jag tyckte var jättekul då spelet gick snabbare. 

När Kristoffersson sedan tog studenten fortsatte hennes äventyr i IBF Falun där hon tog två SM-silver och vann poängligan 2006/07. Hon spelade då bland annat med Johanna Dahlin som hon klickade lite extra med.

  — Vi visste alltid var vi hade varandra.   

Men Kristoffersson var med i flera målfarliga konstellationer och under säsongen 2006/07 skapade hon tillsammans med Johanna Chalverat det femte målfarligaste paret. Samma säsong skapade hon dessutom en målfarlig konstellation tillsammans med Camilla Granelid, de hamnade på både tredje och fjärde plats. Kristoffersson assisterade Granelid 13 gånger och Granelid assisterade Kristoffersson 11 gånger.

Kristoffersson fortsatte efter tiden  i Falun sitt äventyr i KAIS Mora IF för att vara med på deras nya satsning, ett försök till att få det efterlängtade SM-guldet.  

— Det var det värsta man kunde göra, att gå mellan Falun och Mora. Men jag ville vinna SM-guld och hoppade därför på Moras satsning. Det var en riktigt kul tid även då det inte blev något guld.  

När Kristoffersson var 17 år togs hon ut i landslaget och fick spela sitt första VM 2003. Det kan anses vara ungt, men det var ingenting som Kristoffersson tänkte på då.  

— Landslaget är ju det finaste man kan vara med och spela i och att få ta på sig den tröjan och att få representera Sverige över huvud taget är hedrande. Jag tror inte riktigt att jag förstod att jag var så ung då. Det var ingenting som jag tänkte på, utan tyckte bara att det var så himla kul att få spela med dem som jag såg upp till. För mig handlade det om att bli bäst och landslaget gav mig motivationen att träna ännu hårdare för att bli ännu bättre.  

VM 2003 skulle bli en period för Kristoffersson att se och lära, men hon fick även göra några sporadiska inhopp och spelade bland annat med Johanna Ekeroth, Camilla Granelid och Madlen Karlsson. Det här VM:et räknar hon som ett av de finaste landslagsminnena. Hon gjorde 4 (1+3) poäng och hon och landslaget vann tillbaka guldet efter att Finland vunnit det två VM i rad.   

Under sin karriär med landslaget blev hon bland annat uttagen i All Star team två gånger, både 2009 och 2011. Hon blev dessutom vald till MVP i VM 2011. På frågan om det bästa minnet från landslaget svarar hon alla gulden, men det är några som sticker ut lite extra.  

— Det är ju dels VM 2003, men också 2007 då jag gjorde hattrick i VM-finalen. Även så klart 2009 då vi spelade på hemmaplan. Jag minns att det var jättemycket folk och alla förväntade sig att vi skulle vinna, vilket vi också gjorde. Det är något jag alltid kommer komma ihåg.

2011 spelade Kristoffersson sitt sista VM och har under sin karriär fått flera fina utmärkelser. Men enligt henne var det inget som hon tänkte på under perioden då hon var aktiv.   

— Det är klart att det är stort nu när jag tänker tillbaka på det. Men då var det viktigaste laget och att vi hade vunnit guld, säger hon och lägger till:   
— Men man borde kanske njutit av det mer.  

Sara Kristoffersson avslutade sin karriär efter SM-finalen 2014.   
— Jag gjorde comeback efter en höftoperation och hade som mål att spela slutspelet och SM-finalen för att ge SM-guldet en sista chans. 

Det blev inget guld för Kristofferssons KAIS Mora IF utan Djurgårdens IF IBF vann SM-finalen. Efter det beslutade Kristoffersson att avsluta sin karriär. Men vilken karriär, fyra VM-guld, individuella utmärkelser så som MVP och All Star team och massa poäng både i klubb- som landslaget. Nu är hon invald i Svensk Innebandys Hall of Fame. 

Fakta, Sara Kristoffersson  
Född: 6 september, 1985  
Moderklubb: IBK Kristinehamn (senare Kristinehamn IBF) 
Klubbar: Karlstad IBF, IBF Falun, Kais Mora IF   
SM-silver: 2 (2009, 2014)  
SM-brons: 5 (2006, 2007, 2010, 2011,2013) 
Årets spelare: 1 (2010)
Årets forward: 1 (2007)
VM-guld: 4 (2003, 2007, 2009, 2011)  
VM-brons: 1 (2005)  
Landskamper: 60   
Landslagspoäng: 97 (57+40)   
All Star team i VM: 2 (1998, 2011)  
Most Valuable Player (MVP) i VM: 1 (2011)

Foto:Stefan Svensson

short_text    Publicerat av Veronica Köhler 2021-11-06, kl 01:59