Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Så kan man motverka att tjejer slutar spela

I går på innebandy.se kunde man läsa om studien om varför flickor slutar idrotta. Där förklarade forskarna Inger Eliasson och Annika Johansson orsakerna till det faktiska avslutet. Nu berättar de om strategier för att motverka att flickorna slutar spela.

Svensk Innebandy och forskningssamordnaren Taru Tervo vid Innebandys kompetenscentrum i Umeå beställde en forskningsrapport från Inger Eliasson och Annika Johansson. Man ville få svar på vad som ligger bakom att flickor slutar idrotta i tidig ålder.

I går berättade Eliasson och Johansson om resultaten de fick fram. Och nu diskuterar de vilka strategier som man kan ta till för att motverka att flickorna slutar.

– Vill man behålla flickorna måste man ha en strategi. Är det spelet på träningarna som är det viktigaste, eller är det att prata med flickorna för att kunna ha laget kvar? Som det ser ut nu upplever inte de här flickorna att de har den kommunikationen med tränarna, säger Annika Johansson.

Johansson tror att ett annorlunda tänkande i tränarutbildningarna är en väg att gå. Att ytterligare förklara hur man kan fånga upp flickorna och samtala med dem innan det är försent.

"Man ska sätta individuella mål"

Annika Johansson

– Det blir tydligt för tränarna att när man kommer upp i en viss ålder så handlar det om matcher och träning för alla. Det trodde föräldrarna också, de var glada när flickorna blev uttagna i damlaget. Men spelarna själva tänkte inte på det på samma sätt. Det blev tydligt att det hände något. De vill tävla, men det händer mycket annat i livet just då.

I de intervjuer som de båda forskarna hade med flickorna kom det fram att tränarna i deras lag ibland kunde vara klumpiga i sina uttalanden. Även det är något som måste bort om flickorna ska vilja fortsätta spela.

– Någon tränare betygsatte träningarna och spelarna på Facebook. Någon annan sa att de inte hade potential över huvud taget. Hur kan man säga så till en 14-åring? Det handlar mycket om nyanser. Hur man delar in laget, hur man pratar med spelarna, säger Johansson.

– I yngre åldrar har man lyckats bra med tränarna. De jobbar med sammanhållning och glädje i en positiv miljö. Men sedan blir det inte okej att vara med för att det bara är roligt när man är 15 år. Det blir något mer som krävs. Är tränarens roll att få fram vinnare eller låta dem ha kul? Man borde ha diskussioner om det i föreningarna, säger Inger Eliasson.


Annika Johansson vill att tränarna blir bättre på att kommunicera med spelarna. Foto: Calle Ström

Både Eliasson och Johansson är övertygade om att en bra miljö med vänner och utveckling ger en bra elit i slutändan. Det kommer naturligt, menar de.

– Nu är det i stället det ena eller det andra. Men en flicka i studien sa att när man väl är på träningen ger man i alla fall allt. Så då ska det inte spela någon roll om man spelar för att bli bäst eller bara för att det är kul. Man sporrar varandra. Det blir märkligt att satsa på bredd eller elit. Vem har hittat på det? Jo, vi vuxna, säger Eliasson.

Bara för att man är bra på innebandy betyder det inte heller att man naturligt fortsätter. I studien fanns flickor som var riktigt duktiga, men ändå hade valt att sluta. Återigen var det flera orsaker som till slut låg till grund för beslutet.

– Man ska sätta individuella mål. Oftast sätter tränaren en gemensam målsättning. Men om individen får sätta upp ett eget mål skulle hon fortsätta. Det tänker man inte på när det är ett lag, säger Johansson.

Något som också framstår viktigt är att jobba med teambuilding. Att spela bara innebandy under en träning kanske inte är relevant, Eliasson och Johansson menar i stället att tränarna måste förstå vad spelarna tycker är värdefullt med idrotten. Ju tightare lag desto bättre för alla.

– Flickorna har funderat jättemycket på det här. Man borde öka kommunikationen om vad de har för önskemål och ambitioner. De har så otroligt mycket saker att säga, säger Eliasson.

 

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55