Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Niklas Jihde: "Jag blir stolt. Att få utmärkelsen är stort"

Fem VM-guld. Fyra SM-guld. Tre Europa Cup-guld. Årets spelare. Främsta poänggöraren genom tiderna i landslaget på herrsidan. Och en publikfavorit utöver det vanliga. Att Niklas Jihde är invald i Hall of Fame kommer inte som en överraskning.
– Jag blir stolt. Att få utmärkelsen av Svenska Innebandyförbundet är stort, säger han. 

En 17-årig tenniselitsatsande Niklas Jihde hade inte en tanke på att börja spela innebandy – förrän han testade sporten för första gången. Redan vid första bolltouchen var han förälskad.

"Från första dagen var det bara innebandy som gällde"

Niklas Jihde, Hall of fame

– Från första träningen kände jag att det var hur kul som helst. Det passade mig bra. Det var teknik och man kunde lira mycket. Från första dagen var det bara innebandy som gällde, säger Jihde och fortsätter:

– Jag kom från en elitsatsning i tennis, så jag var bra tränad redan då. Från början var det tänkt att jag skulle spela innebandy med kompisar bara. Sedan förstod jag att sporten skulle bli stor. Och jag ville bli bäst i Sverige i min åldersklass i någon sport, hade jag alltid tänkt.

Från Högstorp och sedan Hovshaga värvades han till Pixbo Wallenstam, där han genast blev en stjärna. 1997/98 blev han utsedd till Årets spelare i svensk innebandy. Men trots att Pixbo Wallenstam vann serien flera gånger lyckades de inte knipa SM-guldet. Förrän 2002.

– Det är ett av mina bästa minnen. Mina två sista år i Pixbo tog jag två raka SM-guld. Det var häftigt att ge gulden till de eldsjälarna som har lagt ner sitt liv i Pixbo. Det var fint att se en rörd Jan-Inge Forsberg i Hovet.

Jihde blev sedan proffs i schweiziska Grasshopper Club Zürich, och sedan gick karriären vidare i AIK. Där blev det ytterligare två SM-guld – som han också rankar som det kanske bästa minnet.

– Det var deras första SM-guld 2006, de hade missat många guldchanser tidigare. Nu fick man se Lasse Granqvist stå och gråta av glädje i Globen. Det var mäktigt.

Innebandyn har utvecklats till en världsomspännande sport, men Jihde tycker i alla fall att det finns en lång väg att gå. Dock är han övertygad om att innebandyn kommer att växa ytterligare.

– Vi har kommit långt, men fortfarande finns fördomarna om innebandy. De kommer alltid att finnas kvar, men de kommer att försvinna mer och mer. Dagens barn vill spela innebandy, man ser att det är en riktig sport, SM och VM spelas på stora arenor. Men det har tagit längre tid än jag trodde.

– 1998, när vi vann VM-guld, sa vi att det skulle vara stenhårt mellan massa länder om tio år. I dag är det fortfarande bara Sverige och Finland. Det går för långsamt i utvecklingen. Men alla ungar älskar innebandy, och det kommer vara den största inomhussporten om 40 år också.

Under karriären plockade Jihde hem fem VM-guld, fyra SM-guld och tre Europa Cup-guld. Men han menar själv att det är flera andra än han som har gjort stora saker för innebandyn.

– Nu efter Mästarnas Mästare (som Jihde medverkade i) blev det ett uppsving igen. Folk förstod vad jag har presterat. Men det är svårt att se sig själv som en viktig del i innebandyns historia. Det fanns de som var bättre än jag. Det är en lagsport, det är därför man håller på. Det är svårt att veta vem som är bäst. Men det är klart att jag är stolt när jag tittar på medaljerna och ungarna leker att de har vunnit VM här hemma.

Fakta
Namn: Niklas Jihde

Ålder: 39
Klubbar: Högstorp, Hovshaga, Pixbo Wallenstam, Grasshopper Club Zürich, AIK, Linköping
Meriter: 5 VM-guld, 4 SM-guld, 3 Europa Cup-guld
Årets spelare 1997/98
Främste poänggörare i landslaget på herrsidan, 139 (80+59)
Vinnare av poängligan i SM-slutspelet 2002/03

Foto: Stefan Svensson

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55