Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Mer än en sport – Munka/Ljungby IBK

Martin Envall startade Munka/Ljungby Innebandyklubb med en jämnårig kompis när han var 14 år gammal. Då för att de ville kunna få halltider och spela innebandy. Idag har föreningen 400 medlemmar, 15 lag och på två år samlat in över en halv miljon till Barncancerfonden Södra.
-Vi var väldigt tydliga med ingångsvärdet här att vi vill vara mer än ”bara” en innebandyklubb. Vi vill göra skillnad för människor.

Martin Envall var med och startade Munka/Ljungby som 14-åring. Förra året fyllde föreningen 30 år. Ett firande som fick pausas.

- Jag startade Munka/Ljungby när jag var 14 år gammal med en jämnårig kompis så jag har varit med ett tag i gemet. Jag har varit med i föreningen sedan dess. Vi skulle haft ett 30-årsjubileum förra året som blev pausat, vi får vänta ett litet tag till tills vi kan ha det. Just nu sitter jag med i styrelsen, tränar ett ungdomslag och sen är jag senioransvarig. Vi är en förening med ca 400 medlemmar och har 15 lag.

Föreningen har vuxit under åren, från några 14-åriga pojkar till hundratals medlemmar och från att ha spelat i flera olika hallar till att ha sin egen innebandyhall. Något som bara är en dröm för många andra föreningar.

- Det fanns bara en liten hall här i Munka/Ljungby. Så vi propagerade i hur många år som helst för att få en egen hall, och till slut fick vi det. Så nu har vi en jättefin egen hall med fritidsgård, sportstuga, kansli, gym och så. En riktigt bra miljö där alla i föreningen träffas. Det är bara innebandy i den hallen, så vi slipper man bygga och riva sarg mellan träningar och så. Vi har väldigt bra förutsättningar i vår förening, säger Envall och fortsätter:

- Det gör mycket när man har allt man behöver där. Man märker när det kommer lag från storstäder att de blir imponerade av hur vi har det. Det bygger en känsla jämfört med att åka till en hall där det kanske spelats en handbollsmatch innan och det är handbollsklister på golvet.

Föreningen Munka/Ljungby styrs av en ”vi-känsla” och en vilja att vara mer än bara en innebandyklubb. Något som ledde till deras engagemang i Barncancerfonden.

- Vi har en person i styrelsen, Alf Jensen, som är väldigt aktiv. Han pratade om att vi behöver skapa en ”vi-känsla” och ett gemensamt ändamål. Så vi hade egentligen inte bestämt att de måste vara Barncancerfonden från början. Så frågan var, om vi ska göra något från föreningens sida, vad ska det vara för något? Då landade vi i Barncancerfonden Södra. Det är då att de ligger nära med cancer, ingen i föreningen som fått det eller så, men de ligger runt oss alla. Barncancerfonden Södra riktar in sig på att hjälpa familjerna när ett barn har fått cancer. Vad de kan göra för att få det meningsfullt och efter, bearbetningen och så.

Så hur kan då en förening med 400 medlemmar samla in en miljon?

- De vi har gjort är att använda vårt kontaktnät och fått en massa företag att gå in och sponsra beroende på antal i publiken och hur många mål det blir i matcherna. Sålt en hel del lotter. Vi har haft auktioner där många olika har varit med och skänkt saker, till exempel Svenska Innebandyförbundet som skänkte Anna Wijks signerade matchtröja från senaste VM. Vi har också fått in signerade matchtröjor NHL-spelaren Elias Pettersson, Rögle, Helsingborgs IF, Växjö Vipers, FCH Helsingborg. Väldigt många har varit inne och skänkt olika saker, säger Envall och fortsätter:

- Sen är det framför allt att vi fått en väldigt positiv känsla inom förening, många har känt att de vill engagera sig i detta. Så det är de som varit det roliga. Den största anledningen är så klart att vi känner att vi kan göra skillnad och skänka pengar men de är också för att bygga en ”vi-känsla” att vi gör något tillsammans inom föreningen. Som är grunden till de vi har gjort.

Insatsen för Barncancerfonden engagerade många, i föreningen och utanför.

Dels tror jag att cancer är ett ämne som berör många. Sen tror jag också att vi är ganska många som har ganska stort kontaktnät som man kanske inte kan använda alltid om vi pratar ren sponsring och så. Men när vi pratar den här typen av grejer kan du nå ut i dina kontaktnät mer. Och det är så klart en fördel för föreningen i ett längre perspektiv att vi får in andra som normalt inte är med och sponsrar och så. Sen att vi också har en bra ”vi-känsla” och sammanhållning i föreningen så därför är det många som har känt sig engagerade.

Ingången var att samla in 100 00 kr, ett högt satt mål, som slogs med över 100%.

- Första året när vi gjorde det så hade vi ingen aning om vart de skulle landa. Så vi tänkte att vi skulle försöka knäcka 100 000 kr och tänkte att de blir tufft. Men då fick vi ju in en kvarts miljon, allt gick oavkortat till Barncancerfonden. Sen gjorde vi om satsningen och då hade vi corona emot oss när vi gjorde detta nu senast liksom, annars hade vi nog fått in betydligt mer eftersom en hel del av pengarna vi får in är kopplat till publik och då kunde de ju inte komma så mycket folk. Det har varit väldigt positivt på alla sätt och vis.

Föreningskulturen i Munka/Ljungby präglas av gemenskapen. En gemenskap som man kunnat bygga upp i sin hall.

- Den är väldigt god. Det som jag tror gör stor skillnad är, eftersom vi under ungefär halva tiden när föreningen levt så levde vi runt i sex-sju olika idrottshallar. Då är det svårt att skapa den här bilden att man träffas och är tillsammans, man visste vilka som spelade ungefär. Sen vi har fått den nya hallen så kommer det mycket mer publik på matcherna. Vi har fritidsgården där folk hänger i hallen. De yngsta träffar de äldsta. Vi har jobbat i många års tid med fadderverksamhet där de äldre går ner till de yngre, vi jobbar väldigt mycket för att vi ska göra saker tillsammans. Så det har varit en framgångsfaktor. Och den satsningen med Barncancerfonden ha självklart också varit en sådan grej. Där alla kan hjälpas åt, oavsett om du är en tjej på 12 år eller om du spelar i vårt lag i damallsvenskan. Det är på samma premisser, man säljer samma lotter. Det har varit en framgångsfaktor.

Ett engagemang som gav en fin slant till en fin sak gav också otroligt mycket till föreningen.

- Väldigt mycket positivt som kommer ur detta. Vissa föräldrar som så klart tittar på matcher, men vi kan inte få in de i några roller i laget men de har istället gått all in i detta. Det är fler personer som slutit upp och engagerat sig. Så de är många fler personer som vi har kunnat knyta till oss på ett positivt sätt för alla.

Munka/Ljungby vill se förbi vad som förväntas av en innebandyklubb. Man vill vara mer än en sport.

- Vi var väldigt tydliga med ingångsvärdet här att vi vill vara mer en ”bara” en innebandyklubb. Vi vill göra skillnad för människor. Vi jobbar också väldigt mycket med integration och många sådana mjuka frågor. Vi är mycket för att de ska bli bra för alla och hjälpa dem som absolut har det svårast.

Här kan du läsa om fler fina insatser från vår sport.

Här kan du läsa mer om Martin Envall och hans insats i Munka/Ljungby. (Lokaltidningen Ängelholm)

short_text    Publicerat av Lisa Eskils 2021-02-02, kl 20:05