Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Malin Hartman invald i Hall of Fame

Malin Hartman satt på 90-talet i Svenska Innebandyförbundets styrelse och gick i bräschen för jämställdhetsarbetet inom innebandyn. Nu är hon invald i Svensk Innebandys Hall of Fame.
- Vi satte innebandyn på kartan, säger hon.

Som andra kvinna genom tiderna blev Malin Hartman invald i Svenska Innebandyförbundets styrelse i juni 1994. Den då 28-åriga Hartman fick ett stort ansvar direkt: förbundet skulle satsa på jämställdhet, där Hartman skulle vara ansvarig.

- Jag jobbade med det under många. Vi hade olika fokus varje år och jag hoppas att våra idéer har spridits, säger hon.

Precis som i dag handlade jämställdsarbetet om att få in kvinnor i styrelser och arbetsgrupper i föreningar och distrikt.

- Det var alltid någonting på gång. Ibland var det motstånd, någon suckade och ville inte ha fokus på den här frågan. Men att belysa de här frågorna var vad jag stod för. Det skapades en jämställdhetsgrupp med ansvariga från distriktsförbunden, vi hade konferenser och medverkade på internationella riksidrottsförbundsdagar.

Hartman påverkade också att hennes område blev en del av Innebandy Vill, alltså Svenska Innebandyförbundets styrdokument.

- Jag fick upp fokus för det här området. Man började prata om det och såg att kvinnor var en del av arbetet som skulle fortgå. Jag är jättestolt över att jag var med under den här epoken.


Hur tycker du att man ska arbeta med jämställdhetsfrågan i dag?
- Vi måste tänka igenom det arbetet rejält. Föreningarna måste börja om vi ska få in kvinnor i organisationerna. Vi kan tycka hur mycket vi vill på Riksidrottsförbundet, specialidrottsförbunden och distrikten, men vi måste ner till föreningarna. Det är där arbetet måste göras.

Hartman satt i styrelsen fram till 2001 och var därmed med under de första världsmästerskapen. Bland annat på herr-VM 1996 och dam-VM 1997.

- Innebandyn växte fort och vi blev en sport att räkna med. Jag var överledare för damlandslaget 1997 när de vann VM-guld på Åland. Det var en härlig tid.

- VM 1996 i Globen var häftigt. Det var så fullt med människor som bara var där för innebandyn. Det kan man mysa åt länge. Vi satte innebandyn på kartan.

Fakta, Malin Hartman
Född: 1966
Meriter: Satt i Svenska Innebandyförbundets styrelse 1994-2001. Var med och startade upp jämställdhetsarbetet på 1990-talet.

Läs mer om Svensk Innebandys Hall of Fame.

Foto: Stefan Svensson/Anton Rosenblad

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55