Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Lena Schjölin invald i Hall of Fame

Hon gjorde assist i den allra första landskampen 1993 – och i VM-finalen 1997. Lena Schjölin är känd som en av de bästa målvakterna genom tiderna på damsidan, och är nu invald i Svensk Innebandys Hall of Fame.
- Jag är så himla glad att en målvakt uppmärksammas så här, säger hon.

Det började på 1970-talet hemma på gården i Örebro, där Lena Schjölin växte upp. Som barn var den enda bandy som fanns för henne och hennes vänner landbandy. Dag ut och dag in spelade de tillsammans med de otroligt böjbara röda och gula klubborna. Inför gymnastiken i skolan spelade de landbandy. Efter skolan spelade de landbandy.

- Det fanns, mig veterligen, inga innebandyklubbar där då. På högstadiet drog vi ihop någon form av serie och spelade mot andra gårdar. Handboll var min favoritsport, men landbandy var otroligt roligt också, säger Lena Schjölin.

Till slut blev det i alla fall innebandy, i föreningen KFUM Örebro. Handbollen lades på hyllan. Schjölin var utespelare och tyckte att det var mycket roligare än stå i mål – som hon gjorde ibland för att lösa av den ordinarie målvakten. Men av en slump blev hon sedan bosatt i målet.

- Vi hade en målvakt som skulle åka till USA som aupair, då hade vi ingen som kunde stå. Jag hade hoppat in ibland, så det gjorde jag nu också. Det var det året damlandslaget hade uttagningar första gången. Jag kom med direkt, haha. Det gick bättre i mål än som utespelare. Jag fastnade där, säger hon.

Schjölin var utan tvekan en talangfull målvakt och gjorde mer än att bara räddar bollar. Eftersom hon var gammal utespelare ville hon veta allt om lagets taktik och hur de skulle spela. Och då hon hade spelat handboll tidigare hade hon ett makalöst utkast – som blev ett giftigt vapen för laget.

- Jag hade mycket nytta av att ha varit utespelare och spelat handboll. Med mina utkast kunde vi bygga uppspel. Man fick ju passa hem till målvakten på den tiden och laget utnyttjade det taktiskt. Det blev många assister.

Ja, det blev det verkligen. Schjölin spelade 37 landskamper i sin karriär och noterades för sex assister. Det är mer än de flesta målvakter åstadkommer under en hel karriär. Lägg därtill alla assister hon gjorde i klubblagen med snabba forwards framför sig.
Ett talande bevis på att Schjölin var ett offensivt vapen är att hon gjorde assist i damlandslagets allra första landskamp, mot Norge 8 maj 1993. 1-0-målet kom via Carina Rosells klubba – från Schjölins hand.
När Sverige spelade det första världsmästerskapet genom tiderna, på Åland 1997, assisterade Schjölin också till 1-0-målet i finalen mot Finland.

Schjölin flyttade till Stockholm i mitten av 90-talet och spelade fem SM-finaler i sin karriär. 1995 förlorade hennes Hagsätra mot Lockerud. Men de fyra följande åren blev det raka SM-guld med Högdalen. Där spelade hon i samma lag som bland annat Åsa ”Kotten” Karlsson och Hermine Dahlerus.

- Vi hade ett så himla bra gäng där. Vi krävde mycket av varandra och hade samtidigt så kul. Vi var fyra femmor varje träning och vi hade matcher på våra träningar med högre tempo än när vi körde match i serien. Det är få förunnat. Andra lag jag har spelat i har inte varit i närheten av det på träningarna kvalitetsmässigt. Det var därför vi var så bra i Högdalen. Det var bara vinnarskallar.

När VM på Åland spelades 1997 kom Schjölin med i Allstar team. Sverige vann finalen mot Finland och kunde titulera sig världsmästare för första gången.

- Vi hade så sjukt roligt i landslaget. Det var så mycket bus och det hände så mycket roliga saker hela tiden. Samtidigt var det superseriöst, alla ville verkligen vinna och alla tokpresterade. Så det var otroligt skönt att vinna mot finskorna. Man jobbar för någonting tillsammans och det är vägen dit som är så viktig. Det är det roliga.

Vad har innebandyn betytt för dig?
- Den har betytt jättemycket. Det har varit galet underbart. Alla vänner, allt jobb man har lagt ner och fått betalt för. Det är häftigt.

Och att bli invald i Svensk Innebandys Hall of Fame?
- Det är superkul. Jag är så himla glad att en målvakt uppmärksammas så här.

Läs mer om Svensk Innebandys Hall of Fame.

Foto: Stefan Svensson/Anton Rosenblad

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55