Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Kivipaasi stor hjälte – Sverige klart för final i U19-VM

Sverige är klart för U19-VM-final i Hamburg. Jesper Kivipaasi blev osannolikt stor hjälte med sina fem mål – de fyra sista innebar att Sverige ryckte från 5-5 till 9-5  inom loppet av sex minuter i den tredje perioden.

Örebros Jesper Kivipaasi klev fram ordentligt i U19-VM-semin mot Tjeckien. Han hade redan gjort ett mål i matchen när han såg till att göra ett äkta hattrick plus ytterligare ett mål med sina 6-5, 7-5, 8-5, 9-5.

"Jag har aldrig sett laget så fokuserat"

Fredrik Holmgren, förbundskapten U19-herrlandslaget

- Det är mycket känslor givetvis och det känns jättebra nu. Killarna har haft jättebra energi hela dagen inför matchen, jag har aldrig sett laget så fokuserat, säger förbundskapten Fredrik Holmgren efter segern.

Jesper Kivipaasi inledde sin uppvisning med att, från backposition, skjuta in Sveriges första ledningsmål i hela matchen med klockan på 12.17 av tredje perioden. Sedan sattes Kivipaasi upp som ettrig forward. Det var från den positionen han målexploderade.

7-5 kom till när Kivipaasi jagade till sig bollen bakom mål, tog sig in framför och satte en backhand i nät. Av bara farten kom sedan 8-5 och 9-5, den sista på en iskall straff.

- Han är ett år yngre än de andra och har en tiger i sig. ”Kivi” vill alltid kliva fram när det ska avgöras. Mikael Karlberg sa att han tyckte att han skulle upp som högerforward, så det är bra att vi har Karlberg.  Och ”Kivi” är ju centerforward i vanliga fall, det är bara här han spelar back. Vi ville åt hans löpstyrka och givetvis skottet. Han kan hota med så mycket, förklarar Holmgren.

Sverige hade matchen igenom stora problem med de tjeckiska omställningarna. Man jagade ikapp ett målmässigt underläge i den andra perioden bara för att se tjeckerna ta ledningen med 5-4 en minut in i tredje.

- Visst känns det ”åhnej” först men samtidigt har vi en grym moral i laget. Det var inget snack. Nästa femma ställde sig bara upp och var beredda på att gå in och köra. Vi var hungriga hela tiden och öste på, menar Holmgren och fortsätter:

- Vi gjorde en bra match. De hade en enorm målvakt som tog det mesta i början och visade samtidigt grym effektivitet framåt. Vi visste att de skulle vara jobbiga i sina omställningar och gå på rakt på mål men att de var så här bra på trodde vi inte. Det var en jobbig match men vi har legat under många gånger under säsongen och vänt. Det är alltid någon spelare som kliver fram.

Sverige förde hela tiden spelet, skapade mängder av chanser och på slutet kom islossningen genom först pigge Emil Kihlbloms kvittering till 5-5 och sedan Jesper Kivipaasis fyra mål – inom loppet av sex minuter.

I VM-finalen på söndagen ställs Sverige mot Schweiz som besegrade Finland i sin semifinal.

- Vi har strävat efter det här hela tiden. VI har pratat om att vi vill bestiga ett berg och nå toppen först av alla. Och nu får vi möta ett alpland så det är perfekt.

Matchfakta
Sverige-Tjeckien 9-5 (1-3, 3-1, 5-1)

Första perioden
0-1 (5.23) Jiri Sebesta (Radek Vales)
0-2 (10.50) Tadeas Chroust (Jakub Gruber)
1-2 (11.10) Arvid Wibring Lindqvist (Emil Kihlblom)
1-3 (17.38) Tomas Nushart (Jakub Sarka)

Andra perioden
2-3 (2.42) Jesper Kivipaasi (Sebastian Palmqvist)

3-3 (10.44) Arvid Wibring Lindqvist (Adam Persson)
3-4 (14.04) Marek Fuchs (Jan Rehor)
4-4 (15.59) Albin Sjögren (Jesper Kivipaasi)

Tredje perioden
4-5 (1.01) Jan Rehor (Martin Kisugite)
5-5 (2.46) Emil Kihlblom (Tobias Lindström)
6-5 (12.17) Jesper Kivipaasi (Albin Sjögren)
7-5 (14.23) Jesper Kivipaasi
8-5 (17.16) Jesper Kivipaasi (Albin Sjögren)
9-5 (18.18) Jesper Kivipaasi på straff

Så startade Sverige

Målvakt
Måns Parsjö-Tegnér


Förstafemman
Adam Persson

Tobias Lindström
Arvid Wibring Lindqvist
Emil Kihlblom
Marcus Ekengren

Andrafemman
Anton Nilsson

Jesper Thorberg (K)
Oliver Johansson
Sebastian Degeryd
Jonathan Olsson

Tredjefemman
Robin Westergren
Jesper Kivipaasi
Sebastian Palmqvist
Albin Sjögren
Isak Julkunen

På bänken
Philip Neogard (mv)
Fredric Gustavsson
Valdemar Ahlroth
Tommy Bohlin

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55