Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Karlstad IBF satsar på innebandy för äldre

Karlstad IBF är en förening med många lag. Elit- och breddverksamhet samsas i en förening som även satsar på en målgrupp som inte alltid blir påtänkta när det gäller innebandy – nämligen äldre personer.

– Det är jätteviktigt med rörelse, även för de äldre, säger Thomas Gustavsson från Karlstad IBF.

Innebandy+ är Svensk Innebandys satsning mot målgrupper som i dagsläget har svårt att nås med traditionell innebandy. Några som tagit del av denna satsning är Karlstad IBF som bedriver innebandy för äldre – och det är något som varit väldigt uppskattat bland deltagarna, berättar Thomas Gustavsson.

– Många tycker att det är jätteroligt när vi avslutar våra träningar med lite frukost och det blir lite samtal om både det ena och det andra. Lite historier åt alla håll, frågor om personen känner den här eller den här personen. Lite nätverkande och det är nog egentligen det viktigaste, säger Thomas Gustavsson från Karlstad IBF och fortsätter:

– Sen tycker alla att det är väldigt roligt. Dels att det är en ny motionsgrej för dem och de kanske inte trodde att det var så tufft som innebandy är. Vi kör inga extrema fyspass eller liknande utan det är mer lite bollövningar och så, men det blir ett helt annat flås än vad de är vana vid när de går på andra aktiviteter. Det blir lite intensivare och det uppskattas.

Karlstad IBF är en förening med många lag. Allt från elit- till breddverksamhet bedrivs och för Thomas Gustavsson så handlade det här om att utöka innebandyfamiljen inom föreningen ytterligare.

– Vi ser att det här är en generation som innebandyn inte har fångat tidigare. Framför allt inte i Värmland och Karlstad och vi vill som förening arbeta brett. Vi har vår elitsatsning som kanske har störst medial uppmärksamhet men föreningen har en väldigt stor ungdoms- och breddverksamhet också. Och då tycker vi att det här är också en del utav bredden som är väldigt viktig för en innebandyfamilj.

Responsen hos deltagarna som varit på Karlstads träningar har också varit genomgående positiv där flertalet uttryckt glädje till ett nytt sätt att bedriva träning på.

– Jag måste säga att vi har fått bättre respons än vad jag kanske hade trott. Som jag nämnde så är det här en ny variant av träning för dem, så det har varit väldigt positivt. Sen har man självklart fått lite reflektioner under tiden vad gäller rekryteringsbasen. Det har varit att personer uttryckt att innebandy kan jag inte tänka mig, det är för tufft eller liknande. Jag tror att det första året så var vi tre personer men de här tre personerna jobbade väldigt aktivt med att få med sig sina kompisar och i sina nätverk där vi, varken jag eller föreningen, hade de ingångarna. Till slut så var vi som mest 15 personer på en träning.

Föreningar som är intresserade av att starta upp sin Innebandy+satsning kan söka bidrag till detta hos Svensk Innebandy. Att ta del av detta bidrag är något som Thomas Gustavsson menar har förenklat satsningen hos Karlstad markant.

– Det underlättar i att man inte behöver ta av föreningens pengar som kanske ska gå till grundverksamheten utan det här blir grädden på moset, och verksamheten får sin grädde på moset i och med en ny kategori människor i föreningen. Pengarna kan användas till att premiera de som kommer i och med att vi kan använda dem till eventuellt klubbor eller bollar eller liknande. Träningskläder eller fika efteråt.

Vad har du att säga till andra föreningar som står i startgropen och funderar på att starta en satsning kring innebandy+?

– Att det är ett väldigt välkommet tillskott i föreningen när man väl kommer igång och får de här människorna till sig. Det kan vara att så att de brinner lite extra för det här och kanske vill ta en roll i föreningen eller liknande. Det är även en väldigt stor glädje i den här verksamheten och man gör samtidigt samhället en tjänst i och med att äldres hälsa är bra för samhället. Oavsett om det är stort eller litet så uppskattar deltagarna bara att man lägger ner ett engagemang hos dem. Visar man att man vill göra något med dem så får man det tusenfalt tillbaka.

Vill du veta mer om Svensk Innebandys satsning för Innebandy+? Klicka här. 

Är din förening intresserad av att starta upp sin innebandy+verksamhet? Ladda ner ansökningsmallen nedan och mejla den sedan till Inez Rehn, inkluderingsansvarig på Svensk Innebandy.

Ladda ner din ansökningsmall här.

short_text    Publicerat av Ludvig Gustavsson 2022-02-04, kl 08:18