Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Innebandyn fortsätter sluta upp för Ukraina

Kriget i Ukraina har nu pågått i över en månad och Svensk Innebandy ser med sorg på dess utveckling. Samtidigt finns ljusglimtar av hopp och medmänsklighet att hitta runt om i innebandysverige, när uppgivenhet över situationen övergår till handlingskraft. Flera insamlingar och auktioner har genomförts och ett aktuellt initiativ är Täby FC som nu bjuder in till öppna träningar.

Över hela landet har innebandyföreningar fortsatt göra sitt för att bidra, genom manifestationer, insamlingar eller event. Tidigare har Linköping IBK auktionerat ut specialdesignade och signerade matchtröjor, där överskottet gick till stöd för Ukraina. Jönköpings IK samlade in förnödenheter och skänkte stora delar av eller hela sina JIK-löner under mars månad för att hjälpa ukrainare på flykt.

Nu senast i ledet att engagera sig är Täby FC. Med start den här veckan anordnar föreningen öppet hus-träningar på måndagskvällar. Utgångspunkten är integration och att välkomna de ukrainska medborgarna som anländer till Täby, men dörrarna står öppna för alla och oavsett innebandyerfarenhet.

- Vi öppnar upp K-Rauta Arena med träningstid, lånematerial och fika i ett första steg så får vi se var det tar oss över tid. Initialt handlar det om att försöka stötta de ukrainska medborgare som kommer med en aktivitet som förhoppningsvis blir veckans roligaste kväll, säger Täby FCs klubbchef Alexander Brinkmann och fortsätter: 

- Ur vårt innebandyperspektiv tror vi att vi kan erbjuda något som gör att man får vara i nuet för en liten stund: dels med klubba och boll, dels genom att få träffa nya vänner.

Täby FC, Jönköping IK och Linköping IBK har ukrainska spelare som varit eller fortfarande är aktiva inom föreningarna. Av dessa har en del tidigare flyttat från Ukraina till Sverige, andra är på flykt därifrån nu på grund av kriget. Viljan att bidra har därigenom blivit ännu mer påtaglig hos föreningarna när nära och kära påverkas hårt.

– Jag och vi i Täby FC vill göra något. Med vår ukrainske landslagsspelare Marian Hrabovyk i herrlaget har vi en väldigt stark emotionell koppling till det som händer i Ukraina, säger Alexander Brinkmann. 

– Det berör att höra hans berättelser från hemstaden Lviv där han själv bodde för så sent som två månader sen, samtidigt som många ukrainska medborgare anländer till Sverige och Täby.

Aktiviteterna som Täby anordnar har också fått en lägre tröskel för de ukrainska deltagarna, menar klubbchefen.

– Utifrån Marian och hans flickväns vilja att hjälpa till har vi också resurser rent språkmässigt att hantera aktiviteten än bättre. Dessutom är jag glad och stolt över att så många av våra medlemmar redan innan lämnade in material och hörde av sig om att hjälpa till.

Brinkmann menar även att öppet hus-träningen kan vara ett startskott på en långvarig satsning för föreningen.

– Vi hoppas såklart att det snarast blir en förändrad situation i Ukraina. Den dagen ska vi i Täby FC ha gjort skillnad och vara väl förberedda att stötta andra i behov. Vi vill bli än mer inkluderande som förening och då ska denna aktivitet bestå oavsett specifik inriktning framöver.

Läs mer om Täbys öppet hus.

Detta har hänt sedan kriget bröt ut i Ukraina:

short_text    Publicerat av Maja Olsen 2022-03-31, kl 15:24