Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Innebandyledaren kan vinna Årets eldsjäl: "Föreningen är min förstfödda"

I över tre decennier har norrbottningen Magnus Johansson varit aktiv inom innebandyn. Nu är han finalist till Årets eldsjäl – ledare – i Folkspels årliga tävling. "Det är hedrande såklart och man blir både stolt och rörd", säger Öjebyns IBF-tränaren Magnus Johansson.

Rösta på innebandyns finalist – Magnus Johansson här.

33 år. Det är den tiden som Magnus Johansson spenderat i innebandyns tecken. Ännu mer utstickande är att samtliga år varit i klubben i hans hjärta – Öjebyns IBF.

– Föreningen är min förstfödda. Jag har tre biologiska söner men det här är ju min förstfödda, säger Magnus Johansson som också ger klubben minst lika mycket tid som sina egna barn:

– Sedan jag och mina vänner startade föreningen 1988 så tror jag att jag haft alla roller som går att ha inom klubben. Idag är jag ledare och ordförande men jag trivs mest i hallen. Det är där som man både ger och får kärlek och energi. Att få träffa spelare, stora som små, varje kväll – då kommer man på varför man gör det här, säger Magnus Johansson.

Det blir också tydligt att det är utvecklingen som Öjebynledaren brinner för – och gjort att han stannar kvar.

– Det är kul att vinna men prestationen och hur man kan göra det är viktigare. Jag tror att det är en hunger för att hitta vägar att spela en attraktiv innebandy och utvecklas som driver mig. Mina förebilder var rysshockeyn på 80-talet med droppspel och växlingar. Man visste aldrig om en back skulle ställa upp som forward eller inte.  

Men även om det ska implementeras i prestationen finns det ändå något viktigare menar Piteåbon. I Öjebyns IBF går man efter devisen "Så många som möjligt – så länge som möjligt", något som också speglar av sig Magnus bästa tips till andra ledare. 

– Mitt viktigaste råd är att bekräfta alla och se alla under en träning. Oavsett kunskapsnivå måste alla få en bekräftelse och få höra att man gör något bra på en bra träning. Oavsett om den spelaren tycker att den varit bra eller dålig. Bekräftelse är viktigt för människan och ser spelaren att ledaren ser en så är det större chans att den känner sig viktig, säger Magnus och lägger sedan till.

– Sen är det viktigt att blanda mellan att vara lite clown och seriositet. Det måste kunna gå att blanda som tränare.

*Vinnaren i Årets Eldsjäl – Ledare tilldelas 25 000 kronor samt att ledaren får ge sin förening 50 000 kronor till valfritt projekt.

Foto i huvudbild: Folkspel

Se Folkspels inslag med Magnus Johansson:

Läs Folkspels intervju här

Läs Norrbottens IBF:s samtal här

short_text    Publicerat av Martin Almroth 2022-02-21, kl 13:09