Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Helena "Myggan" Lindberg invald i Hall of Fame

Helena ”Myggan” Lindberg var med och bärgade det första VM-guldet genom tiderna. Hon har öst in poäng i Elitserien, kommit med i All star team i VM och utsetts Årets spelare. Nu är hon även invald i Svensk Innebandys Hall of Fame.

Innebandykarriären började av en slump. En 17-årig Helena Lindberg fick ett telefonsamtal av sin kusin som spelade i Skellefteå IBK. De var kort om spelare och behövde någon som kunde hoppa in.

- Jag hade bara spelat lite i skolan tidigare. Jag följde med och spelade en match blev helt såld. Efter det började jag spela i laget. Jag spelade både med juniorerna och damlaget, det kändes som att jag tränade hundra gånger i veckan. Jag spelade fotboll och tennis då, men innebandyn slog ut allt, berättar Lindberg.

Och det var redan i Skellefteå som Lindberg fick det smeknamn som skulle följa henne resten av karriären. ”Myggan”, som hon blev känd som, var liten och oerhört ettrig.

Som 19-årig värvades Lindberg till Sjöstad IF och ganska omgående blev hon uttagen i landslaget. Som 20-årig var hon med i det första europamästerskapet, och två år senare arrangerades det första världsmästerskapet på Åland.

- Jag var yngst i laget där. Det var kul att få spela med så många som jag hade sett innan och tänkt ”wow” om. Vi var ett bra häng och hade otroligt bra sammanhållning. De som var med i det landslaget var med länge. Det var en fantastisk känsla att vinna.

I finalen mot Finland assisterade dessutom Lindberg till det avgörande målet i 4-2-segern. 

Efter några säsonger i Sjöstad valde Lindberg att fortsätta karriären i Norge. Hon kom tillbaka till Sjöstad 1999, när det var VM-år, och gick samma säsong till SM-semifinal för tredje gången.

Samma sak gjorde hon till säsongen 2002/03, när det också var VM-år. Då valde hon i stället att gå till Balrog IK, som hade tre raka SM-guld.

- Jag hade åkt ut i semifinal flera gånger, och jag saknade verkligen SM-guldet. Det kändes som sista chansen att vinna SM-guld för mig. Vi hade ett jättebra lag på pappret, men det hade vi haft många gånger tidigare i lag jag hade spelat i. Det var hårt innan vi kom till den finalen. Och att spela inför allt folk i Hovet var häftigt. Jag var nervös, men det gick slut.

Ja, nog gick det väl för Lindberg och Balrog. I 9-2-segern mot Södertälje gjorde Lindberg ett mål och fem assister.

- Vi hade en otroligt bra kedja och gjorde massa poäng den säsongen. Det var Marisa Mazzarelli, Birgitte Lersbryggan och jag. Hela laget gjorde en jättebra match den dagen. Det var en urladdning.

Efter SM-guldet var Lindberg också med och tog sitt andra VM-guld med Sverige. Poängspelaren var genom hela karriären ett ständigt hot för motståndarna. Hon var fruktad för sin snabbhet och teknik, något hon också framhåller själv.

- Jag tyckte om att hålla i bollen. Tekniken har varit min grej. Ju äldre jag har blivit desto fler assister har det blivit. Först var det mer mål och färre passningar, sedan blev det tvärtom.

Och att nu komma med i Svensk Innebandys Hall of Fame är ytterligare en fjäder i hatten för ”Myggan”.

- Det är en stor ära. Det är helt fantastiskt.

Fakta, Helena Lindberg
Född: 1975

Klubbar: Skellefteå IBK, Sjöstad IF, IK Akerselva, Holmia SK, Sagene IF, SF Greij, Balrog IK
SM-guld: 1 (2002/03)
Årets spelare i Sverige: 1 (1994/95)
Poäng i högsta serien: 227 (136+91) på 124 matcher
VM-guld: 2 (1997, 2003)
All Star team i VM: 1 (1997)
EM-guld: 1 (1995)
Landskamper: 63
Landslagspoäng: 101 (57+44)
Europacupen-guld: 3 (94/95, 95/96, 02/03)
NM-guld: 5 (97/98, 98/99, 00/01, 01/02, 11/12)
Årets spelare i Norge: 3 (00/01, 04/05, 05/06)

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55