Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Hall of Fame: Johanna Ekeroth invald

Johanna Ekeroth dominerade svensk innebandy i många år. Hon vann poängligan åtta gånger och har två VM-guld och ett SM-guld på meritlistan. Nu är hon invald i Hall of Fame.
- Det har krävts tid och träning för att komma så långt, säger hon. 

Årets spelare 1997/98 och 2003/04. 591 (322+269) poäng genom tiderna i högsta serien – på 260 matcher. Ett SM-guld. 2 VM-guld.

När Johanna Ekeroth gjorde debut i IBK Lockerud som 16-åring säsongen 1993/94 kom hon in som ett yrväder.

"Det har krävts tid och träning för att komma så långt"

Johanna Ekeroth, Hall of fame

- Jag fick gå samma väg som alla andra och fick spela lite då och då. Jag fick sitta lite på bänken och känna på det i de mindre viktiga matcherna i början, säger Johanna Ekeroth och fortsätter:

- Man får ta vara på chansen när man får den. Jag ser inte det som sitter i vägen, utan målet som är bakom det som sitter i vägen. Jag är en renpräglad forward, det är min kompetens. Det är avslut jag har varit bra på. Och det var jag redan då. Men det har krävts tid och träning för att komma så långt.

Ja, forwarden öste in mål och levererade nästan lika många assister. Hon var fruktad på planen och avgjorde många matcher på egen hand. Nu toppar hon i princip alla rekordlistor som finns i Lockerud. Dessutom vann hon poängligan i högsta serien hela åtta gånger.

- Jag fick förtroendet att vara den som låg och metade på topp kanske inte behövde ta det tyngsta hemjobbet. Jag har fått göra det jag är bra på.

Ekeroth var en självklar landslagsspelare under sina framgångsrika år. Det blev två VM-guld (1997, 2003) med Sverige, och det som utmärker sig mest bland de båda är det som kom 2003. Sverige vann finalen mot Schweiz med 8-1 – och Ekeroth gjorde fem av målen.

- Det var bara en god stämning att gå in på planen. Vi hade allt att vinna. Just att man går in och tror på sig själv och laget och gör det man är bra på. Då gick det bra. VM-finalen 2003 kommer alltid att finnas med mig. Vi hade roligt hela vägen.

Vad har innebandyn betytt för dig?
- Den har betytt jättemycket. Den har präglat den jag är i dag, absolut. Det har alltid varit roligt och är fortfarande väldigt roligt. Det är mitt stora intresse, även om jag inte är så aktiv i hallarna just nu. Innebandyn finns i hjärtat.

Ekeroth spelade hela sin karriär i samma förening, Lockerud. Och även där känner hon en stark kärlek, precis som till innebandyn i stort.

- Det är hela min uppväxt. Det är en förening som jag tycker är välskött och som har överlevt många turer. Båda barnen spelar i Lockerud, det finns inom familjen.

Fakta 
Namn: Johanna Ekeroth
Ålder: 40
Klubbar som spelare: IBK Lockerud
Meriter:
1 SM-guld
2 VM-guld
Årets spelare 1997/98, 2003/04
Vinnare av poängligan åtta gånger
Landskamper: 64 (58+45=103 poäng)

Foto: Stefan Svensson

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55