Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Hall of Fame: Esa Karjalainen

Nuförtiden kan det gå ett halvår utan att Esa Karjalainen pratar svenska. Därför blev han ordentligt mållös när han fick beskedet att han är invald i Hall of Fame.
– Jag fick inte ett ord ur mig, säger han. 

Esa Karjalainen har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Han har flera SM-guld och VM-guld på hyllan hemma, och var en pionjär när det gäller innebandyns utveckling. Efter några år i Korpen kom SM-slutspelet 1982/83. Då bestämde sig Karjalainen och hans vänner för att ställa upp.

"Spelarna ska ha kul, de ska trivas i laget"

Esa Karjalainen, Hall of fame

– Jag tränade rätt mycket. Det var ett kompisgäng som träffades och tränade tillsammans. Det var allt möjligt, men mest innebandy. Det var livet. Nummer ett var att träna. Njuter man av det man gör så är det det jag försöker bygga på. Spelarna ska ha kul, de ska trivas i laget. Ett bra gäng är viktigast, säger Esa Karjalainen.

Och visst hade spelarna i IBK Lockerud kul. Laget dominerade senare delen av 80-talet och början av 90-talet och tog flera SM-medaljer.

Framgångarna i Lockerud blandades med framgångar i landslaget. Karjalainen var med i den första historiska landskampen genom tiderna, då Sverige slog Finland med 13-1 i Sollentuna 1985.

– Det jag kommer ihåg från den matchen var bara att finnarna inte var så bra…

Karjalainen var en skottstark back på planen. Han gjorde ofta poäng från sin backposition, och det fanns en enkel anledning till det. I hans Lockerud tränade laget nämligen otroligt mycket skott – något andra lag inte gjorde på den tiden.

– Vi var ganska tidiga med dragskott och med att båga. Jag kommer ihåg vissa turneringar, vissa motståndare hade inte sett så hårda dragskott som vi sköt. Det gick ett sus genom hallen på uppvärmningen när vi sköt.

Varför tror du att innebandyns utveckling gick så snabbt?
– Det var en populär och enkel sport. Skolorna höll på med det och i Mariestad fanns innebandyn överallt. Vår tränare hette ”Landbandy-Landin”. Innebandy var det enda vi fick spela i skolan. Och är det populärt kommer konkurrensen också.

Karjalainen flyttade till Finland 1997. Då hade han redan vunnit ett VM-guld med landslaget året innan. Men flytten innebar inte, vilka många trodde, att hans landslagskarriär var över. I stället togs han ut i VM-truppen 1998 och vann ytterligare ett guld.

Sedan flytten 1997 har Karjalainen blivit kvar i Finland. Han vann ett mästerskapsguld med Viikingit 1998 och avslutade sedan karriären 2003. Nuförtiden är han tränare för sin sons P99-lag, och spelar själv i tre olika veteranklasser.

– Ja, just det. Jag var i Estland en och en halv säsong också. Det var mest på skoj, men det är ju alltid lika roligt att vinna, säger Karjalainen och skrattar.

När Svensk Innebandys ordförande Tomas Engholm ringde upp Karjalainen för att meddela att han hade blivit invald i Hall of Fame blev han ställd. Och väldigt mållös.

– Jag fick inte ett ord ur mig. Jag pratar inte så mycket svenska nuförtiden. Det kan gå ett halvår utan att jag snackar någonting. Men att ha blivit invald är en ära. En riktigt häftig grej.

Fakta 
Namn: Esa Karjalainen
Ålder: 50
Klubbar: Lockerud, Viikingit
Meriter: 2 VM-guld, 1 EM-guld, 5 SM-guld, 1 FM-guld (finska mästerskapen)
Årets spelare: 1988/89

Foto: Stefan Svensson

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55