Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Hall of Fame: Anders Hellgård

Hans meritlista är svårslagen. Fem VM-guld, två SM-guld, utsedd till världens bästa spelare två år i rad, utsedd till Årets spelare två gånger. Nu är Anders Hellgård också invald i Svensk Innebandy Hall of Fame.

Säsongen 1997/98 gjorde Anders Hellgård debut i Elitserien i Pixbo Wallenstam. Centern tog för sig direkt – men det började knackigt i första matchen.

- Jag kommer ihåg att i den första matchen mötte vi Vimmerby på bortaplan. Jag gjorde fyra mål den matchen. Men vi låg under efter första perioden. Då kom Jan-Inge Forsberg in i omklädningsrummet. Han var inte tränare, men stod och skällde ut hela laget. Det var en väckarklocka. Då vände det… vi vände och vann, haha.

"Jag och Jihde var lite av ett radarpar"

Anders Hellgård, Hall of fame

Och efter den vändningen fortsatte den fina säsongen för Hellgård. Han spelade tillsammans med fyra landslagsspelare i sin femma: Niklas Jihde, Magnus Augustsson, Adam Lindberg och Robert Bodén. Något som gjorde att han snabbt utvecklades som spelare. Han blev även utsedd till Årets rookie den säsongen.

- Det var en dröm att komma in där, vi hade ett bra år i vår femma. Vi vann mycket och gjorde många poäng. Sedan torskade vi finalserien mot Warberg, men förutom det var det en fantastisk säsong. Och så blev det VM-guld i slutet av det året. Det var en otroligt rolig säsong.

Hellgård och Pixbo Wallenstam jagade SM-guldet i flera år, och till slut kom det 2002. SM-guld nummer två kom nästkommande säsong, och då blev Hellgård utsedd till Årets spelare för första gången av två. Men redan då hade laget börjat splittras, och nya, unga spelare kom in. Något som faktiskt hjälpte Hellgård.

- Jag och Jihde var lite av ett radarpar. Det var tryggt att ha med sig honom i femman. Men åren därefter kom det in ett yngre lag. Man fick nya formationer och ett lite nytt spelsätt och fick ta lite mer ansvar själv. Då kunde jag inte förlita mig på Jihde längre. Då visste jag inte hur det skulle gå, men det var en skön känsla att det fungerade även utan dem i femman. Nu fick jag inte bara spela fram, utan göra mål själv. Då växte jag ytterligare och insåg att jag också kunde vara så bra. Det var nyttigt att bryta upp och få tänka lite nytt och ta mer plats.

Och det bar frukt för Hellgård. Både 2006 och 2007 blev han utsedd till världens bästa spelare.

Hellgård hade också en lång landslagskarriär. Han vann fem VM-guld med Sverige och gjorde 85 poäng på 63 landskamper.

Vad är dina främsta minnen från landslaget?
- Det är nog alla sköna profiler som man har stött på genom åren, och de kompisar man har fått. Det är nummer ett. Sedan finns det några titlar som sticker ut. De tighta bataljerna mot Finland. I Hartwall Arena (VM-finalen 2002), det var fullsatt och vi låg under. Men vi vände och vann. Det är kanske det bästa minnet ihop med att vinna hemma i Globen 2006.

Var har varit det största inom innebandyn för dig?
- Det är nog när vi vann SM-guld. Vi stred så länge för det där och var så bra flera år utan att vinna guldet. Hela föreningen skrek efter det. Så det var det största. Och att bli utsedd till världens bästa spelare kommer högt upp också.

Vad har innebandyn betytt för dig i livet?
- Man blir under de år som man spelar så förknippad med det. Man är innebandyspelare även på sommaren. Man har det i huvudet hela tiden och lever efter det. Det formar en till det man är. Eftersom jag har varit framgångsrik har det skapat mycket positiva kontakter och glädje genom åren. Det är något som har byggt kontakter och nätverk som är jäkligt viktigt att ha nu också.

Fakta
Namn: Anders Hellgård

Ålder: 41
Klubbar som spelare: IBK Gothia, Backadalen IBF, Pixbo Wallenstam IBK, Linköping IBK, Lindås IBK, Porthälla IBS
Meriter:
2 SM-guld
5 VM-guld
Årets spelare 2002/03 och 2005/06
Världens bästa spelare 2006 och 2007
Årets rookie i Elitserien 1998
Årets center 2000, 2003 och 2006
Landskamper: 63 (32+53=85 poäng)
293 elitseriematcher i Pixbo, 488 (172+316 poäng)

Foto: Svensk Innebandy

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55