Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

"En stor möjlighet för idrotten att sätta ett gott exempel"

Innebandyns jämställdhetsutbildning Fifty/Fifty kom till hösten 2019. I dagsläget är det 121 föreningar och förbund som är registrerade, jämfört med 89 när vi publicerade den första frågan, 5 mars. 

Den tredje och sista frågan vi ställde till ambassadörerna var, vad tror du behöver göras för att vi ska ta oss framåt och det ska bli en förändring till det bättre?

Linus Holmgren, IBK Dalen
- Jag tror väl att vi kan skapa bättre förutsättningar för innebandyn att växa på både herr- och damsidan genom att till exempel att lyfta fram kvinnliga förebilder i högre utsträckning än det vi gör. Det finns ju en uppsjö av spelare i SSL på damsidan, systrarna Kauppi eller Ellen Rasmussen, som man kan skapa en idolbild av. Och få unga idrottare, kanske framför allt unga tjejer, att vilja spela innebandy ännu mer och på så sätt kan man få idrotten att växa och skapa ännu bättre förutsättningar på båda herr- och damsidan.

Kasper Hedlund, Mullsjö AIS
- Jag tror det första steget med att få saker och ting till det bättre tror jag är att man måste förstå att man inte behöver ha alla svar. Man behöver inte alltid veta vad som är rätt eller fel vid varje tillfälle. Utan jag tror det är viktigt att man är öppen för att det är ett problem och att man är villig att vara lyhörd och att vilja skapa sig en medvetenhet kring problemet. Och det räcker med att vilja skapa sig den medvetenheten så kan man på ett enkelt sätt bli en del av lösningen.

- Man ska lyssna på människor som är insatta, man lyssnar på människor som har kunskap och framför allt att man lyssnar på minoriteter som har erfarenhet. Man är lyhörd för de som känner sig kränkta. Man tar sig inte rätten att föregripa någons svar hur någon ska uppfatta vissa saker. Det tror jag är viktigt. Sen tycker jag det finns små saker man kan bidra till om man pratar klimatet i omklädningsrum och klimatet var det än är. Ett tips kan vara att sluta med ditt språkbruk, att man slutar använda vissa kränkande termer. Som kan vara allt från sexistiskt, homofobiskt eller rasistiskt. Det kan vara ett steg att börja med. Det behöver inte innebära att man är dem sakerna för att man uttrycker det. Men man blir en del av en större norm och en större kultur. Det är ett väldigt enkelt steg att bara vänja sig av med att sluta använda dem orden. Det kan vara svårt för att man kanske har gjort det ett helt liv. Men om man börjar med små steg, det kommer inte gå över en natt, men om man börjar med små steg så kommer det göra en stor skillnad i längden.

- Jag tror framför allt att idrottsrörelsen är ju en avspegling av samhället på väldigt många sätt. Jag tror att idrotten har ett stort ansvar. Det finns framför allt en väldigt stor möjlighet för idrotten att sätta ett gott exempel för yngre generationer och nya generationer att lära oss rätt värderingar och få in rätt värderingar i en tidig ålder. Men där bär ju ledare, spelare och styrelser ett stort ansvar för att sätta den kulturen och rätt värderingar i föreningar och klubbar med jämställdhet och de här extremt viktiga frågorna. För att vi ska få bukt på det här. Det är generationsfråga som kommer ta tid. Vi kommer inte vända det här över en natt. Men vi måste någonstans börja och fortsätta ta steg för att det här ska bli bättre.

Andreas Stefansson, Pixbo Wallenstam
- Mina erfarenheter av jämställdhet inom innebandyn är nästintill bara goda. Jag kan bara ta exempel från den klubb jag representerar idag, Pixbo. Där de aldrig skulle komma på tal att vi i herrar skulle få någon slags fördel gentemot damlaget bara för att vi är herrar. Sen är det klart att den ekonomiska biten skiljer sig en del. Det är väl där man fortfarande har ett jäkla jobb att göra. Innebandyn är väl närmst, om man ska säga så, på att vara helt jämställd om man jämför med andra lagidrotter. Men som sagt det finns fortfarande en jäkla massa att göra. Och det tror jag inte bara man kan lägga på förbundsnivå att det är förbundet som ska gå in och peta och vägvisa. Det är så klart viktigt det med. Men någonstans handlar det om varje förening enskilt. Vad man gör och vilken ribba man sätter.

- Det märker jag en jäkla skillnad på föreningar som man hör om som kompisar eller gamla tränare eller vad som helst tillhör och de föreningar som jag själv har tillhört. Det skiljer sig ganska mycket. Det är svårt för ett förbund att kontrollera så pass många lag som det ändå finns. Man måste kunna lägga mer ansvar på föreningarna själva att driva den här frågan. Och uppmärksamma att det även inom vår idrott även fast vi ligger långt fram så räcker inte det. Vi ska ta hos hela vägen i mål till att det ska vara helt jämställt på alla plan.
Det är sjukt viktigt och jag tror som sagt att det handlar om att varje enskild klubb i grund och botten tar som sagt sitt ansvar. För det är skillnader där ute i de olika klubbarna. Och det hoppas jag att vi kan nå inom en väldigt snar framtid. Av uppenbara själ.


Svensk Innebandy har även tre ambassadörer från SSL dam. Mer information om detta kommer i våra kanaler.

På Svensk Innebandys instagramkonto kan du de kommande veckorna se klipp där våra ambassadörer berättar om sin syn på jämställdhet.

Här kan du läsa mer om Fifty/Fifty och registrera er styrelse.

Läs artikeln med vår ambassadörsförening Sirius.

 

short_text    Publicerat av Lisa Eskils 2021-04-13, kl 09:00