Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Elinnebandy visades upp på finalhelgen i VM

När VM-finalen spelades i IFU Arena i Uppsala på söndagskvällen visade KF Heros elinnebandylag sin idrott för en fullsatt publik.

– Det är jätteroligt att vi fått möjligheten att visa upp fler former av innebandyn än den traditionella under VM. Vi tror att det är viktigt för vårt arbete med att bli en folksport att visa vår stora bredd, säger Inez Rehn, Inkluderingsansvarig på Svensk Innebandy.

Elinnebandy spelas i en elinnebandystol som har en maxhastighet på 14 km/timmen. Stolen styrs med hjälp av en joystick och längst fram finns ett innebandyblad där bollen transporteras. Reglerna liknar innebandyregler, men sargen runt planen är lägre och målen är bredare än traditionella innebandymål. I Sverige finns 11 föreningar registrerade, med spridning från Malmö i söder och Umeå i norr. På VM var det KF Heros med Gävle som hemvist som visade upp idrotten.

Christer Ringh, kanslist på KF Heros, är nöjd med lagets uppvisningsmatch.

– Vi har haft det riktigt motigt under pandemin och målgruppen paraidrottare blev väldigt drabbade av inställd verksamhet tidigt. Det är därför extra roligt att ha fått ihop laget och fått göra något så här roligt tillsammans, säger Ringh.

Elinnebandy är en av tre former av parainnebandy som kommer tas över av Svenska Innebandyförbundet från Svenska Parasportförbundet i framtiden. Ett av de distrikt som arbetar aktivt med målgruppen idag är Gävleborgs Innebandyförbund i nära samarbete med Gävleborgs Parasportförbund. Det var även deras initiativ att visa upp elinnebandy under VM.

– Vi såg elinnebandy visas upp redan 2019 på VM i Neuchatel och kände att vi ville undersöka möjligheterna att göra detsamma här i Sverige nu när vi har VM på hemmaplan. Tack vare bra samarbete med VM-organisationen lyckades vi med det och det känns jättebra, säger Jakob Westerlund på Gävleborgs Innebandyförbund.

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2021-12-08, kl 08:00