Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Efter föreläsningen – stort intresse om arbetet mot machokultur

I förra veckan anordnade Svensk Innebandy en föreläsning om kultur, maskulinitet och sexism inom idrotten. Föreläsningen leddes av Henrik Teljfors och deltog gjorde även Mullsjö AIS SSL-spelare Kasper Hedlund. Föreläsningen blev enormt uppskattad och efteråt är det flera föreningar som visat intresse för att jobba vidare med frågan, berättar Inez Rehn, inkluderingsansvarig på Svenska Innebandyförbundet.

Hur behöver vi arbeta för att bryta en negativ miljö i ett omklädningsrum och hur kan vi motverka att en sådan kultur bildas? Det var några av de saker som togs upp i veckans kostnadsfria föreläsning från Svensk Innebandy. Medverkade gjorde Henrik Teljfors och Kasper Hedlund.

I föreläsningen berättade Kasper Hedlund om hur hans intresse för dessa frågor väcktes.

– Det började med att jag har haft bra förebilder nära mig som vågat ifrågasätta strukturer och normer och det har format mig.

Han lyfte också fram reptilhjärnan och det invanda beteendet som en orsak till att det finns en dålig jargong inom idrotten idag.

– I elitidrott när det är tuffa matcher med ilska och frustration, när den rationella hjärnan är bortkopplad tar man till ryggmärgsbeteendet, och då är det reptilhjärnan som går i gång och ett språkbruk som inte är okej till följd av det. Det handlar inte om att människor är dumma, utan det handlar om att när hjärnan är bortkopplade och reptilhjärnan sätter in då är det de orden som kommer ut. Och det är ett tydligt kvitto på hur djupt det invanda beteendet sitter.

Henrik Teljfors har under flera år föreläst och inspirerat i ämnen som rör jargonger och skadliga ideal inom idrotten, bland annat genom att vara projektledare för jämlikhetsstiftelsen Make Equals tidigare satsning ”Allt vi inte pratar om”. En satsning som handlade om att motverka machokultur inom idrotts- och fritidssektorn.

Under föreläsningen gav Henrik en grund och förståelse kring idrotten som en arena skapad för män av män, hur normer inom en sådan arena ser ut och hur det format oss och samhället.

Inez Rehn är inkluderingsansvarig på Svensk Innebandy. Hon berättar att föreläsningen blev uppskattad, dels av de som lyssnade in, men också att intresset varit stort ute i innebandysverige efteråt.

– Det har vällt in mejl från föreningar som vill ha tillgång till inspelningen av föreläsningen och folk har också delat med sig om sina tankar i sociala medier vilket känns jättekul. Det märks verkligen att intresset för frågan är stort då även föreläsningen innan denna, där Vänersborgs IBK berättade om hur de arbetar i satsningen “Våga snacka om det” för att motverka jargonger och skadlig kultur var väldigt uppskattad och lockade många.

Bland de som delat med sig av sina tankar kring föreläsningen återfinns exempelvis Peter Rung med närmare 40 000 följare på Instagram och som föreläser själv om machokulturen inom idrotten. Han lyfte fram de inblandade och initiativet som något väldigt positivt. I ett inlägg skriver han: ”Hörni idrottsmän. Var lite mer som @kasperhedlund i @mullsjoais vett ja. I synnerhet om du ska få kalla dig lagkapten! Det är så här förändringen sker hörni. Lokalt, nationellt och globalt! Några av Sveriges stoltaste sponsorer finner ni förmodligen i Mullsjö just nu!”

– Att han hyllar Kasper, Henrik och även oss på detta sätt känns fantastiskt verkligen! Särskilt när han skriver om Mullsjös sponsorer och hur de borde vara riktigt glada just nu. Det är en viktig aspekt, att både spelare och näringsliv arbetar tillsammans kring de här frågorna, säger Inez Rehn.

Inez Rehn berättar också att man planerar att ta det här vidare.

– Vi vill smida medan järnet är varmt och intresset för frågan känns högt. Närmast är vår ambition att få in ämnet som en av föreläsningarna som är under SM-konventet den 22 april.

Hon har också en uppmaning till föreningar runtom i Sverige.

– Har ni tankar och idéer på hur vi kan arbeta vidare med dessa frågor tillsammans, tveka inte att höra av er!

Vill du ta del av hela inspelningen från föreläsningen? Hör av dig till  Inez.rehn@innebandy.se
OBS! Inspelningen får inte spridas utanför Svensk Innebandy.


Mer om våra kostnadsfria föreläsningar
Föreläsningen var en av de kostnadsfria föreläsningarna som Svensk Innebandy erbjuder och här nedanför ser du hela det kvarstående schemat.

Du kan anmäla dig till hur många föreläsningar du vill, det går också bra att öppna länken vid flera tillfällen för att göra en ny anmälan. 

Anmäl dig till flera av föreläsningar direkt genom länken här bredvid: https://forms.office.com/r/350Lme1dve 

Säsongens kvarvarande föreläsningar

23/02-22 - Innebandy - en sport för alla, hela livet.

09/03-22 - NPF (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) och idrott.

23/03-22 - Parainnebandy - lyckas med er paraverksamhet.

06/04-22 - Etablering, integration, idrottssvaga områden.

short_text    Publicerat av Tero Marjamäki 2022-02-15, kl 11:57