Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Christian Hellström invald i Hall of Fame

Hela Sverige kände till fixstjärnan som ”Trollkarlen från Botkyrka”. Med en vana att spela avgörande roller i SM- och VM-finaler och sin elegans på planen har nu Christian Hellström blivit invald i Svensk Innebandys Hall of Fame.
- För mig har det handlat otroligt mycket om laget, sammanhållningen och att vinna ihop, säger han. 

Balrog IK var det kaxiga förortslaget från Botkyrka som innebandysverige fascinerades av i början av 1990-talet. Hallarna var fullsatta när de kom på besök, och även om publiken absolut inte ville att Balrog skulle gå segrande därifrån var det ändå en fröjd att titta på spelet – och kanske framför allt Christian Hellström.

Högerskytten var blixtsnabb på planen, både när han sprang och med klubban. Hans teknik imponerade, och tidigt myntades smeknamnet: Trollkarlen från Botkyrka. Så kallades han ute i Sverige, medan det på hemmaplan var Trollkarlen från Skarpbrunnavägen.

- ”Trollkarlen” var för att jag var teknisk, det var inga konstigheter. Det var vår speaker som började säga det. När det gick ut till andra i Sverige blev det Trollkarlen från Botkyrka i stället. Skarpbrunnavägen visste inte så många om, förutom vi som bodde i förorten, säger han.

Hellström har en oerhört framgångsrik klubblagskarriär bakom sig. Hans Balrog tog SM-guld säsongerna 1992/93, 1995/96 och 2003/04. Sedan bytte han till AIK inför säsongen 2005/06 och vann guld där också.

- Mina främsta minnen är gulden, så klart. Det är det absolut viktigaste, att få prestera, helst tillsammans med andra vill jag poängtera.

Kan du värdera SM-gulden?
- Nej. Det har varit så otroligt olika typer av guld. Det första med Balrog var det första guldet. Det var stort och häftigt. Det andra guldet var när vi slog NB i finalen och jag var otroligt bidragande i finalserien, gjorde mycket poäng och bidrog till segern, vilket satte sina spår. Tredje gången var några år senare, då spelade jag nog i det bästa lag jag har spelat i, spelare för spelare. Man fick ihop det till ett lag. Det var otroligt roligt och inspirerande. Jag fick en annan roll i det laget. Vi fick in Mika Kohonen, Hannes Öhman, Adam Grane. Det var mängder av duktiga spelare i det laget.

- Det sista guldet med AIK var dessutom ett nytt klubblag, vilket var häftigt. Jag hade skrivit på och fick sedan testikelcancer. Jag berättade aldrig för någon eftersom jag inte ville ha det som en ursäkt att det gick lite trögt. Jag tror det tog elva omgångar innan jag gjorde mitt första mål, och försäsongen var hemsk. Men att få stå där i Globen som vinnare med AIK:s första guld, och jag tog mig igenom den säsongen på det sättet jag gjorde, är jag otroligt stolt över.

Hellström hade verkligen en vana att leverera när det gällde som mest. Han har i princip i alla sina spelade finaler gjort mål, bland annat satte han det första i VM-finalen 1996 mot Finland i Globen.

- Jag har aldrig tyckt att de matcherna där det blir mycket mål och inte så jämnt och det gäller mindre tilltalar mig så mycket. Just de stora matcherna är det man lägger ner alla timmar av träning för, att få prestera när det gäller. Jag är stolt över att jag har gjort det.

Hellström vann tre VM-guld med landslaget. Det första 1996, sedan 1998 och 2004.

Hur var det att spela den första VM-finalen, i Globen 1996?
- Det var otroligt mäktigt. Det var gåshud till de blåste i gång matchen, då började man fundera på vad man skulle göra på planen. Innan det var det överväldigande. Det trycket som var där inne var helt magiskt. Och att jag fick göra första målet var fantastiskt.

Vad är det som gör innebandy till en så rolig idrott?
- Det går snabbt och smäller. Men för mig har det handlat otroligt mycket om laget, sammanhållningen och att vinna ihop. Det är jättekul att bli invald i Hall of Fame och jag är stolt över det. Men drivkraften för mig har varit att man tillhör ett lag, att alla har sina roller och man skaffar vänner för livet. Det är idrott för mig. 

Fakta, Christian Hellström
Född: 1971

SM-guld: 4 (Balrog IK 92/93, 95/96, 03/04. AIK 05/06)
Landskamper: 52
Landslagspoäng: 73 (44+29)
VM-guld: 3 (1996, 1998, 2004)
All Star team i VM: 1 (1996)
Europacupen-guld: 3 (1993, 1994, 1996)

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55