Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Barn spelar innebandy allt längre

Andelen barn som fortsätter att spela innebandy till de är minst 17 år har vänt uppåt, efter fler års nedåtgående trend. Det visar statistik från Svenska Innebandyförbundet. Ett flertal tävlingsförändringar tros ligga bakom den positiva trenden. 

– Att unga väljer bort idrott är ett stort folkhälsoproblem och vi är glada att de tävlingsförändringar vi gjort de senaste åren har gett resultat. Nu hoppas vi att vi kan öka antalet barn som spelar innebandy, dela med oss av våra erfarenheter och lära av andra för att bli ännu starkare, säger Märit Bergendahl, ordförande för Svenska Innebandyförbundet. 
 
Andelen flickor som spelar innebandy när de är 12-17 år har ökat rejält de senaste fem åren. Totalt fyra av tio flickor fortsätter i det åldersspannet. Även bland pojkarna ökar andelen som spelar allt längre – fler än tre av tio fortsätter spela i åldern 12-17 år. 
 
– Vi som är engagerade inom idrotten har det gemensamt att vi vill att fler ska uppleva idrottens kraft och rörelseglädje. Ju fler som idrottar, desto bättre för folkhälsan och den sociala gemenskapen. Nu behöver vi fortsätta arbeta hårt för att ännu fler barn och unga kan komma i rörelse, säger Märit Bergendahl. 
 
Om statistiken 
Statistiken är hämtad från Svenska Innebandyförbundets licensstatistik. Procentsatsen nedan visar hur många spelare som fortsatte med innebandyn när de var 12-17 år. 
 

Årskull Flickor Pojkar 
  2001     40 %     32 % 
  2000    39 %     33 % 
  1999     38 %      32 % 
  1998     35 %      31 % 
  1997     34 %      28 % 
  1996     32 %      29 % 
 
Här är de tävlingsförändringar som Svenska Innebandyförbundet sedan 2015 har infört för att flera barn och ungdomar ska trivas med att spela innebandy:  
 
Juniorallsvenskan för flickor upp till 17 år – infördes 2015 
Svenska Innebandyförbundet har infört Juniorallsvenskan för flickor upp till 17 år. Det har gjort att flera lag spelar seriespel en hel säsong – därmed har fler spelare fått möjlighet till kontinuerligt spel. Under pågående säsong är det 64 lag som deltar i Juniorallsvenskan, vilket är rekord på flicksidan. 
 
Dubbelmöten i Juniorallsvenskan för pojkar 18 år – infördes 2015 
Tidigare spelades Juniorallsvenskan som enkelserie på hösten för att sedan följas av slutspel under våren. Nu gör dubbelmötena att serierna pågår både under hösten och våren.   
 
Kombinationslag – infördes 2015 
Kombinationslag gör att två mindre föreningar som inte haft möjlighet att delta i Juniorallsvenskan på grund av för få spelare nu kan anmäla sig tillsammans. Under pågående säsong är 15 av 64 lag på flicksidan och 24 av 101 på pojksidan sådana kombinationslag. 
 
Distriktslags-SM fick höjd åldersgräns – infördes 2015 
Distriktslags-SM för 15-åringar har fått höjd åldersgräns till 16 år. Det innebär att mästerskapsmoroten finns kvar ytterligare ett år, och därmed också spelarna. Samtidigt har åldrarna låsts så att bara 16-åringarna är med, vilket gör att fler får möjlighet att spela distriktslags-SM.  
 
Dubbel licens – infördes 2015 
Tidigare värvades ibland unga spelare till högre serier där de inte fick någon speltid. Med dubbel licens kan en 16–22-åring spela i en högre serie och samtidigt spela kvar i moderföreningen. 
 
Förbud att spela seniorinnebandy innan man har fyllt 16 år – infördes 2016 
Den här förändringen betyder att Juniorallsvenskan blir ett mer naturligt steg mellan junior- och seniorinnebandy. Fler spelare kan spela Juniorallsvenskan och plockas inte till ett A-lag, samtidigt som juniorlagen består i stället för att tappa spelare till A-lag. 
 
Sweden Floorball Youth Camp – infördes 2015 
Svenska Innebandyförbundets rikstäckande läger under höstlovet. Här får 15-åringar möjlighet att under flera dagar träffa andra innebandyfrälsta spelare och ledare. Ungdomarna spelar och pratar innebandy, vilket lockar spelare att fortsätta. 

short_text    Publicerat av Veronica Köhler 2020-02-24, kl 07:35