Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Avgående Engholm stolt över flera milstolpar

Under Förbundsmötet avtackades avgående styrelseordförande Tomas Engholm. Efter tio år i styrelsen är han stolt över många beslut.
- Det har betytt väldigt mycket att se det stora engagemanget hos så många, säger han.

Tomas Engholm blev en del av Svensk Innebandy styrelse i juni 2009. Han satt som ledamot fram till 2012, då han i augusti gick in som tillförordnad ordförande efter att Lars-Gunnar Tjärnquist avgick.
Engholm blev sedan ordinarie ordförande på Förbundsmötet 2013 och har lett styrelsens arbete sedan dess.

- Jag har fått lära känna många nya människor och lärt mig massvis av saker om innebandy och svensk idrott i stort. Och jag har fått se alla engagerade människor. Ideell verksamhet drivs inte från styrelserummen utan från omklädningsrummen och i de lokala föreningarna. Det har betytt väldigt mycket att se det stora engagemanget hos så många, säger han.

Engholm har varit med och tagit fram flera viktiga milstolpar för Svensk Innebandy. När han blev ordförande var det av stor vikt att det fanns en långsiktig planering med riktiga verksamhetsplaner. Han ville ha tydliga mål och en riktning för innebandyn i stort. Styrelsen skulle ägna sig åt strategiskt arbete.

- Det tog lite tid innan vi hittade rätt, vi har testat några olika modeller, säger han och fortsätter:

- Revideringen av Svensk Innebandy Vill är en milstolpe, likaså införandet av Svensk Innebandys Utvecklingsmodell. Vi har sett nu att andra idrotter tittar på och tar efter oss gällande det.

Ett annat mål som styrelsen har haft under Engholms ledning har varit att ta mer plats idrottspolitiskt både nationellt och internationellt. Där har man lyckats bra.

- Vi har personer på de tyngsta posterna. Tomas Eriksson är president i Internationella Innebandyförbundet (IFF) och sitter i riksidrottsstyrelsen, Martin Klabere är ordförande i regel- och tävlingskommittén i IFF och Märit Bergendahl är ordförande i appellationskommittén. Dessutom har flera av oss i styrelsen suttit med i olika utrednings- och referensgrupper inom Riksidrottsförbundet.

Svensk Innebandy jobbar brett i flera stora samhällsfrågor, vilket Engholm har märkt ger eko i landet. Innebandyn tog bland annat ett stort ansvar under 2015 och 2016 när många nyanlända kom till Sverige. Dessutom är jämställdhetsarbetet långt gånget.

- Vi är inte lillebror längre, vi är en etablerad idrott som folk har förväntningar och krav på. Det behöver vi leva upp till. Att vi håller i jämställdhetsfrågan gör mig glad, att vi har lyckats med det. En av de största utmaningarna är fortfarande att få in fler kvinnor i innebandyn.

Under söndagen tog en ny styrelse över i Svenska Innebandyförbundet. För första gången på tio år utan Tomas Engholm.

- De är väldigt kloka och kunniga personer. Jag önskar dem lycka till och är övertygad om att de kommer göra ett bra jobb.

Vad har varit det roligaste under dina år, tycker du?
- Jag älskar guldmedaljer när vi har vunnit VM, men det är minst lika roligt att åka och titta på olika matcher i alla serier. Jag brukar smyga in i en innebandyhall i närheten av där jag bor och titta på en ungdomsmatch och se det dagliga livet inom innebandyn. Det är härligt.

- Folk har frågat mig hur det kommer sig att jag inte ställer upp för omval. Jag tycker att det känns lagom nu. Det har varit väldigt kul. Men det finns många som kan kliva fram i idrottsrörelsen.

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:56