Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Årets spelare, kandidat 1: Anna Wijk

KAIS Moras Anna Wijk har – i vanlig ordning – varit dominant i Svenska Superligan. Nu är centern nominerad till Årets spelare.

Anna Wijk har en fin säsong bakom sig, där hon i landslaget har lett Sverige framåt som kapten och i KAIS Mora slagit assistrekord för hela Svenska Superligan.

- Det känns som att jag har hållit en rätt jämn nivå de senaste säsongerna. Min styrka är att jag har en hög lägstanivå. Skillnaden den här säsongen är att jag har haft två riktigt bra målskyttar runt mig, säger Wijk.

Ja, de två målskyttarna Johanna Hultgren och Malin Alkelöw har hjälpt Wijk till det historiska rekordet hon satte redan med några omgångar kvar av SSL. Förra säsongen slog Täbys Moa Tschöp assistrekord när hon gjorde 52 stycken. I år gjorde Wijk 60.

- Det är tack vare mina kedjekamrater. Det är alltid roligt att slå rekord. Jag hade inte en aning om att det närmade sig, men sedan började folk prata om det. Då blev det roligt att försöka slå det. Men det är inget jag har fokuserat på i slutskedet av serien.
Wijk har dominerat Svenska Superligan i flera säsonger. Men även när hon har blivit utsedd till Årets spelare eller Årets center strävar hon framåt.

- Jag försöker utveckla saker jag fortfarande kan bli bättre på. Vi fick in en ny tränare i Christoffer Suominen inför säsongen som kom in med nya tankar. Han såg mig på ett nytt sätt. Nu har vi fått in Ulf Hallstensson som utvecklar mig otroligt mycket. Det är taktik och smågrejer som gör att jag utvecklas.

I landslaget gör Wijk sin andra säsong som lagkapten. Senast hjälpte hon Sverige till tre raka segrar i VM-kvalet i februari – med bland annat den rekordstora vinsten mot Frankrike med 61-0.

- Det har varit ett bra landslagsår. Jag är trygg i rollen och har fått komma in i det på ett bra sätt. Det känns väldigt bekvämt nu.

Fakta, Anna Wijk
Klubb: KAIS Mora IF
SSL-poäng 2018/19: 76 (16+60)

Motivering: Att den här säsongen sätta assistrekord säger mycket om Wijk som spelare. Hon vill ständigt leverera, i varje byte, i varje seriematch, i varje slutspel och i varje landskamp. Ett spelgeni där hennes bollmottagning, touchen och blicken är nyckeln till hennes spel som gör att hon köper sig själv och sin omgivning tid att leverera bollen vidare.

Fem spelare är nominerade på dam- och herrsidan.
Juryn som utser Årets spelare består av representanter från förbundsstyrelsen, landslagsstaber, media och Svenska Superligan.

Årets spelare genom tiderna.

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55