Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Andraś Czitrom har gått bort

Efter en lång tids sjukdom har András Czitrom, en av Svenska Innebandyförbundets grundare och dess ordförande under åren 1983-1986, gått bort den 11 november 2017.

Så här skrev vi om honom då han valdes in i Hall of Fame 2016:

”András Czitrom kom till Sverige från Ungern 1965. Han började jobba som fritidsledare och blev snabbt förtjust i innebandyn som växte under 70-talet. I slutet av samma årtionde började Czitrom jobba för att skapa ett riktigt innebandyförbund. Efter en del efterforskningar fick han 1980 kontakt med Crister Gustafsson i Sala. Redan då hade Gustavsson byggt upp Svenska Innebandysällskapet (SIBS).

Den 7 november 1981 bildade duon Svenska Innebandyförbundet.

– Det var kul att skaffa en helt egen sport. Det finns de som tycker att det här är bandy eller hockey. Det var därför jag kämpade för att det skulle heta floorball. Jag var med och bildade innebandyn för att ge den en chans. Och vi hade rätt. Vi vann, säger András Czitrom och fortsätter:

– Det var lätt att dra i gång det eftersom många skrattade åt det. Jag blev tänd av det. Jag visste redan då att vi hade rätt.

Czitrom satt med i den första styrelsen, och tog över ordförandeskapet efter just Crister Gustavsson. Mellan 1983 och 1986 ledde han svensk innebandy framåt och var en stor anledning till att Svenska Innebandyförbundet valdes in i Riksidrottsförbundet 1985. Men efter det väntade nya uppdrag. Czitrom var med och skapade Internationella Innebandyförbundet (IFF). Där satt han som ordförande 1986-1992.”

Svenska Innebandyförbundet hyllar sin grundare, pionjär och gode vän och tackar honom för hans stora insats för sporten. Våra tankar går till hans nära och kära.

För Svensk Innebandy
Tomas Engholm
Förbundsordförande

Foto: Stefan Svensson

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55