Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Innebandy+

Vill din förening satsa på innebandy för äldre? 

En del i Svensk Innebandys utvecklingsarbete är att vi vill nå människor som vi idag har svårt att nå med vår traditionella innebandy. Vi har därför startat Innebandy+. Just nu har över tio föreningar ansökt och fått medel för att starta upp Innebandy+ i sin verksamhet.  

Söker du information om att starta upp verksamheten? 
Klicka här.

Vad innebär satsningen? 
Svensk Innebandy är med i satsningen Idrott för äldre  som ytterligare ett steg för att förstå och nå målgruppen. Vi på Svensk Innebandy har döpt satsningen till Innebandy+. Just nu är över tio föreningar igång och har fått medel för att starta upp i sin verksamhet.   
 
Vad innebär projektet? 
Innebandy+ är en fortsättning på det projekt som Svensk Innebandy lanserade 2018 under namnet Innebandy 65+. Vi fick då externa medel för att sjösätta en satsning för äldre motionärer. Sex föreningar bedrev under säsongen 2018/19 lyckade projekt där flera av dem idag har ett stabilt lag med äldre motionärer som tränar och umgås tillsammans. Nu har vi lärt oss av de utmaningar som identifierades då och utvecklat konceptet. 
 
Innebandy+ utgår från tre ord: rekrytering, mervärde, stabilitet. 
 
Rekrytering: Vi uppmanar er att lägga tid på rekryteringsprocessen och har, för att underlätta ert arbete, tagit fram material som ni kan använda. Tänk gärna i nya banor och lägg lite extra kraft på hur ni ska nå äldre kvinnor. Målet är att alla föreningar i projektet ska ha minst 40% deltagande kvinnor. 

Mervärde: Erbjud någonting utöver innebandy. Vi vill hjälpa till att motverka det ökande stillasittandet, men även minska ensamheten och den psykiska ohälsan som kommer för att ensamheten bland våra äldre ökar. Varför inte arrangera en fikastund efter varje träning, anordna föreläsningar med PRO eller erbjuda annan träning än innebandy? Ja, egentligen kan det vara vad som helst som ger ett mervärde. 

Stabilitet: Se träningsgruppen för äldre som en verksamhet som ska vara hållbar över tid och en naturlig del av föreningen. Deltagarna kanske till och med kan vara en resurs i föreningen och bli organisationsledare, tränare eller i en roll vid exempelvis match- och cuparrangemang. Vi vill att träningsgruppen ska ha en stabil bas med flera personer som kommer varje vecka, som samtidigt tacksamt och vant tar emot flera deltagare allt eftersom verksamheten växer.

Flera föreningar och distrikt runt om i Sverige är med i satsningen. Sirius innebandy är en av föreningarna som har igång Innebandy+, lyssna mer om deras satsning i reportaget.

Just nu har över 15 föreningar från nio distrikt ansökt och fått medel för att starta upp Innebandy+ i sin verksamhet under åren och nu öppnar vi upp ansökan igen.

Svensk Innebandy har som vision att bli folksporten och vara en sport för alla som vill engagera sig. Vi ser att målgruppen äldre har en låg föreningsnärvaro hos oss samtidigt som ensamheten och stillasittandet hos målgruppen ökar. Det vill vi råda bot på.

Föreningar kan söka upp till 10 000 kr i återstartsstöd för uppstart av ny verksamhet eller utveckling av befintlig verksamhet. Ansökan görs på IdrottOnline, kontakta ert distrikt om ni vill ha hjälp med ansökan. För alla föreningar som vill starta kommer Svensk Innebandy att bidra med både kunskap och material – med allt från broschyrer till redan framtagna mallar för både rekrytering och sociala medier. 

Läs mer om vad vi kan hjälpa din klubb här.

 

 

Frågor:

Kontakta Sarah Jaxell, motionsansvarig på Svensk Innebandy: 
Mejl: sarah.jaxell@innebandy.se

Ta kontakt med föreningar som har Innebandy +

Falkenbergs IBK:
staffan@fibk.info

Karlstad IBF:
tjomming@hotmail.com

KF Heros:
christer@kfheros.se

Sirius Innebandy:
anders.heilborn60@gmail.com

Växjö Vipers:
ake.axelsson@vaxjovipers.se

Wårgårda IBK:
nisseg2@hotmail.com

Öjebyns IBF:
engberg_pitea@hotmail.com

Sundborns GoIF:
monika.tilander@innebandy.se

KFUM Örebro:
christofer.broberg@gmail.com

Kopparbergs BK:
jesger@hotmail.com

Hovslätts IK:
stephan.knuthas@gmail.com

Malmö FBC:
jakob.wikenstal@malmofbc.se

Nacka IBK:
sanna@nackaibk.se

Westerviks IBK:
info@westerviksinnebandy.se

Endre IF:
lennart.roos@endreif.se

Sigtuna IF:
sigtunaif@telia.com

Munka Ljungby IBK:
Bodde.andersson@telia.com

Landvetter IBK: michael.granstrom@gmail.com