Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Stort genomslag för Katrineholm IBF:s återstartssatsningar

Katrineholms IBF bedriver flertalet olika återstartsprojekt. Ett av dessa var en nystartad påskturnering som möjliggjordes via återstartsstödet föreningen sökt. Turneringen ledde i sin tur till att Katrineholm fick in flertalet nya medlemmar – och även tillbaka tidigare spelare. ”Dels fick vi in nya tjejer och dels fick vi tillbaka ett antal spelare som vi hade tappat”, berättar Katrineholm IBF:s Tomas Larsson.

Är din förening intresserad av att söka återstartsstöd och genomföra återstartssatsningar? Läs mer här.

Katrineholms IBF har precis som flertalet andra föreningar i Sverige sökt återstartsbidrag via Svenska Innebandyförbundet. För det tillkomna stödet så har Katrineholm flera projekt igång där det stora projektet handlat om en nystartad påskturnering. Inför turneringen har föreningen tidigare bedrivit skolbesök och delat ut anmälningar till skolklasser i årskurs 3-6, när man därefter skulle samla in anmälningarna var antalet anmälda väldigt högt. 

– Vi åkte tillbaka en vecka senare för att hämta in anmälningarna. Då hade vi 160 nästan 170 anmälningar vilket var långt över förväntan. Vi hade räknat med drygt 100 anmälningar och då hade vi varit nöjda, berättar Katrineholms Tomas Larsson.

– Vi hade gått ut med att vi skulle bjuda på allting. Vi skulle stå för en matchtröja som alla sen skulle få behålla. Vi tillhandahöll klubbor och skyddsglasögon och sen fungerade våra egna spelare som ledare i respektive lag. Allting fungerade väldigt bra.

Det stora deltagarantalet gjorde att Katrineholm kunde forma flertalet olika lag under påskturneringen.

  Det blev totalt 19 lag som spelade i de olika klasserna. Det stora målet för oss var att vi skulle få tjejer att prova på innebandy och sen komma tillbaka till oss efter. Av de här 160-170 som var med så tror jag att vi hade mellan 60-70 tjejer vilket var jättekul. Dagen flöt på väldigt-väldigt bra.

Flera av deltagarna valde också därefter att fortsätta träna innebandy tillsammans med Katrineholm.

– Efter det kom det 12 tjejer som fortsatte, så utfallet blev att det var 12-13 tjejer som fortsatte. Plus att vi vet att det var några andra spelare som tidigare tagit en paus från innebandyn på grund av Covid som nu kom tillbaka tack vare den här turneringen. Så det känns jättebra, dels fick vi in nya tjejer och dels fick vi tillbaka ett antal spelare som vi hade tappat. Det som är viktigt nu är att vi marknadsför det här på ett bra sätt och gör en bra uppstart inför hösten.

Utöver påskturneringen så fortsätter Katrineholm utveckla andra projekt som även dessa handlar om att locka in nya utövare till sporten. Ett av dessa projekt beskrivs som en lokal innebandyfest där samtliga av föreningens lag spelar en hemmamatch under samma helg. 

– Vi startade den för tre år sedan och sen har det varit uppehåll i två år på grund av Covid men vi körde den i höstas igen. Och vi kommer köra den nu igen i höst.

– Det är en stor föreningsdag där vi får hjälp av vårt distriktsförbund så att alla våra lag spelar hemma. Vi hyr hela hallen med tre planer där och då är det fullt av matcher. Där bjuder vi in dels för att visa upp våran verksamhet och sen har vi även en innebandyplan där vi erbjuder spontanspel för nya nyfikna. Där tänker vi oss att det bland annat kanske är syskonbarn som följer och då vill testa.

– I en annan hall har vi sen även en hinderbana. Så man kan prova på innebandy, titta på innebandy och sen leka i ett litet minitivoli. Vi bjuder in hela Katrineholm så vem som helst får komma och leka. Det blir en heldag för hela staden där vi bjuder på allt.

Även under sommaren när många har tagit en paus från innebandyn så bedriver Katrineholm ett projekt i syfte att få så många som möjligt att bli intresserade av sporten.

– Under pandemin kände vi att vi tappade ungdomar, precis som så många andra föreningar också gjorde. Men då tog vi ifrån våran buffert och gasade istället för att bara sitta och avvakta. Vi kostade på att köpa en uteplan med både golv och rink. Den hade premiär förra sommaren och vi fick hjälp av kommunen då att få en plats utanför våran hall.

Personalen som nu kommer att arbeta med uteplanen hittas också i den egna klubben där ungdomar födda 06 får chansen till lite extra sommarjobb.

– Vi kommer anställa ungdomar i sommar som gör att vi då kan ha banan öppen under hela sommaren så vem som helst kan komma dit och spela. Det här körde vi alltså redan förra sommaren men vi har utvecklat det ytterligare nu.

Från Katrineholms sida ser man också vikten av att bedriva olika projekt med syfte att hitta både nya utövare och även locka tillbaka gamla spelare till sporten.

– Det är jätteviktigt. Vi ser som så många andra föreningar att vi har tappat aktiva. Visserligen kan man inte hänvisa allting till pandemin för det här började redan innan pandemin. Men vi måste öppna upp och göra innebandyn mer lättillgänglig genom spontanspel, prova på och få folk att känna att innebandy är roligt och att det är något som de vill fortsätta med. De insatser som vi gör är jätteviktiga för att få tillbaka gamla spelare och få in nya spelare likaså. Att väcka intresset hos familjer för de här olika projekten är jätteviktigt för vår utveckling.

Är din förening intresserad av att söka återstartsstöd och genomföra återstartssatsningar? Läs mer här.