Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Återstartssatsningen gav IBK Göteborg fem nya lag

När IBK Göteborg summerar säsongen 21/22 och blickar mot höstens premiär så gör man det med fem nya lag i föreningen. Hemligheten bakom detta är den återstartssatsning föreningen bedrivit med innebandylektioner för skolklasser och därefter kostnadsfria prova på träningar. 
– Hos oss har det varit ett vinnande koncept, säger Göteborgs Niklas Sjöström.

Är din förening intresserad av att söka återstartsstöd och återstartssatsningar? Läs mer här.

IBK Göteborg är en av flertalet föreningar som sökt återstartsstöd via Svenska Innebandyförbundet. Genom det ekonomiska stödet har föreningen kunnat anställa personal och har därefter varit ute på skolor där barn under lektionstid får prova på innebandy. Och det har varit mycket lyckat för både deltagarna och även föreningen i sig, berättar Göteborgs Niklas Sjöström.

– Vi har varit ute på skolorna här i vårt närområde. Vi skickade ut information till rektorer och idrottslärare där vi erbjudit upp till tre veckor på varje skola med innebandylektioner, säger Niklas Sjöström.

Intresset från deltagarna på de olika skolorna har varit stort. Och föreningen har därefter erbjudit flertalet kostnadsfria träningstillfällen varje vecka där deltagarna kan fortsätta att spela innebandy med andra som också precis introducerats till sporten.

– Kopplat till detta så har vi alltså tre träningstillfällen i veckan där man därefter kan komma och fortsätta att träna om man tyckte att det var kul. Helt kostnadsfritt såklart.

Totalt har IBK Göteborg besökt åtta skolor och Sjöström estimerar att man träffat runt 1200 barn under satsningens gång. En del av dessa återfinns till kommande säsong i föreningen som nu kan anmäla fem nya lag till seriespel, mycket tack vare just skolbesöken. 

– Vi har varit på åtta skolor och vi har fått in ganska mycket barn. Mycket tjejer också som vi har kunnat locka till oss nu som också kommer att börja spela innebandy till nästa säsong. Vi har fått fem nya lag på det här sättet.

Hur har känslan varit bland de deltagare som varit med på lektionerna under säsongen?

– Den har varit väldigt bra. Även att vi har haft de här prova på träningarna så att man inte bara är ute på skolorna och sen försvinner och sen blir det fråga om någon ordinarie träning direkt. För barnen som kommer på de här prova på-träningarna är nya och det blir som små lag som då bildas under de här träningarna, så det har svetsat dem ganska mycket.

Prova på träningarna har därefter körts under hela terminen med tre tillfällen i veckan. På lördagar, måndagar och fredagar har chansen funnits för de som tycker att innebandy verkar vara roligt att lära sig mer.

Träningarna avslutas i samband med barnens skolavslutning och till nästa säsong väntar istället ordinarie lagspel för de som deltagit och vill. För Sjöström är prova-träningarna en stor del i föreningens nya lagtillskott.

– Att man kan gå med sina klasskamrater som man redan känner till en prova på träning på en fredag eller en tisdag, det blir mycket lättare.

Barnen som nu kommit in i föreningen är också sådana som inte spelat innebandy tidigare. Många har dessutom inte heller sysslat med lagsport innan.

– De har inte spelat innebandy överhuvudtaget. Någon kanske har spelat fotboll eller handboll men många av dem har inte spelat någonting. Vi hörde tidigare från två skolor där de sa att deras ungdomar inte hade någonting att göra på fritiden och de ville gärna att vi skulle komma tillbaka dit igen för där var det väldigt många som sen började med innebandy. Jag tror att just komma att ut där barnen finns är receptet.

Att Göteborg nu har fem nya lag i sin förening är något som glädjer Sjöström otroligt mycket när han blickar tillbaka på den återstartssatsning föreningen bedrivit.

– Det är helt fantastiskt. Det är precis det som vi har pratat om i många år att vi har haft elitlag och sen tappat ungdomar hela tiden för att vi orkar inte driva elitlagen och sen vara ute på skolor och rekrytera. Det tar såpass mycket tid med damlag och herrlag och att få ihop ekonomin för allt då många som arbetar är ideella. Så just när det kommer till såna här grejor så är det fantastiskt.

Det finns inte heller någon tvekan hos Göteborg eller Niklas Sjöström om vikten vid den här typen av satsningar för att locka in nya utövare till sporten.

– Jag tror att det här är jätteviktigt och att det här är en grej som vi borde försöka få fler att göra. Vi kan inte luta oss tillbaka och tro att ungdomarna kommer automatiskt när vi är ute och delar ut lappar. Det är svårt för ungdomar att gå till något nytt om man inte har föräldrar som tar dem från A till B och har intresset. Utan att då vara ute som förening och visa att det finns små egna grupper som man kan vara med och träna med där de andra inte redan har kört i ett halvår är jättebra. 

Till andra föreningar som också funderar på att bedriva en liknande satsning vill Sjöström uppmuntra tanken. 

– Jag tycker att andra ska testa absolut. Jag tycker att man ska ta hjälp av sin kommun då också för att få tag i skolornas mejladresser och att man då erbjuder något för skolorna på plats och att de själva får bestämma när det är dags för de här veckorna med innebandy.

– Det är så vi gjort. Vi har inte sagt att vi bara kan komma mellan de här datumen utan att vi har skickat in att vi kan ställa upp med max tre veckor och sen får idrottslärarna själva lägga in det när var och hur. Men jag säger att det här ska man verkligen testa, hos oss har det varit ett vinnande koncept. 

Är din förening intresserad av att söka återstartsstöd och återstartssatsningar? Läs mer här.